Aktuellt på The Hunger Project.

Debatt: Matsvinn är ett systemfel

Idag är det matsvinnsdagen, en dag för att uppmärksamma det berg av mat som varje dag slängs i onödan. Ofta fylls denna dag med tips på hur du som konsument kan minska ditt matsvinn – behåll skalet på rotfrukterna, lägg mer mat på tallriken och mindre i kompostpåsen, återanvänd kokvattnet i soppan, laga mat på kylskåpsrester etc. 

Läs mer »

Matilda, 17: ”Utbildning är för alla”

Matilda Jarding, som går på Vasagymnasiet i Arboga, vann The Hunger Project och OmVärldens nationella skrivtävling för gymnasieelever. Uppdraget var att skriva en text om globala frågor som kopplade ihop minst två av målen i FN:s Agenda 2030. Här är hennes text.

Läs mer »
stoppa-hunger-ukraina

Kriget i Ukraina pressar upp priserna på mat och gödningsmedel i Afrika

Samtidigt som det pågående kriget i Ukraina fortsätter att orsaka mänskligt lidande, förlust av människoliv och förödande våldsamheter, har hela världen drabbats av krigets effekter sett till en ekonomisk och agrikulturell nedgång. The Hunger Project har inga aktiva program i Ukraina, men majoriteten av länderna vi arbetar med upplever effekterna

Läs mer »

Världshälsodagen: Alla barn ska få uppleva sin femårsdag.

Varje dag dör fler barn av diarré än av krig och våld. Och precis som i krig dör dessa barn helt i onödan. Idag på Världshälsodagen vill The Hunger Project och WaterAid påminna om att världen har kunskap, resurser, tekniska och medicinska lösningar för att så gott som alla barn som föds ska få uppleva sin femårsdag.

Läs mer »

Helena Norder ny styrelseordförande för The Hunger Project Sverige.

Helena Norder tillträder som ny styrelseordförande för The Hunger Project Sverige. Hon efterträder Marie Wallenberg som haft posten sedan 2016. Helena har varit engagerad som investerare och volontär i organisationen i drygt tio år. En resa till Bangladesh med The Hunger Project 2012 lade grund till det långsiktiga engagemanget.

Läs mer »

Möt Thomas Tibiita från folkrörelsen.

Med sin passion för jordbruk vill Thomas Tibiita, som beskriver sig själv som en passionerad bonde, skydda inhemska, traditionella grödor från att dö ut. I en liten låda förvarar han torkade frön av bambaranötter, auberginefröer, sesam, chilifrön och ärtväxten lablab som hjälper växter att ta upp kväve.

Läs mer »

The Hunger Project Sverige får 7 miljoner kronor från Postkodlotteriet i fortsatt stöd.

Under 2022 får The Hunger Project fortsatt stöd på 7 miljoner kronor från Postkodlotteriet. Detta stod klart på den årliga utdelningen den 17 mars. Utöver basstödet tar organisationen emot ytterligare 7 miljoner kronor för för att under tre år arbeta med flickor från urfolken i delstaterna Chiapas och Oaxaca i Mexico, och tillsammans se till att deras rättigheter tillgodoses.

Läs mer »

Praktisera på The Hunger Project under hösten 2022.

Vi söker tre praktikanter till vårt kontor i Stockholm. En som är en fena på grafisk form och kommunikation, en som är en hejare på program och påverkan och en som är passionerad inom projektledning och insamling mot företag. Ansök själv, eller tipsa en kompis som borde söka!

Läs mer »

Postkodlotteriet finansierar The Hunger Projects satsning på urfolkens flickor i Mexiko.

Varje flicka har rätt att utbilda sig och själv bestämma om, när och med vem hon ska gifta sig. I Mexiko är barnäktenskap och tonårsgraviditeter ett stort problem, särskilt på landsbygden. The Hunger Project har fått 7 miljoner kronor av Postkodlotteriet för att under tre år arbeta med flickor från urfolken i delstaterna Chiapas och Oaxaca, och tillsammans se till att deras rättigheter tillgodoses.

Läs mer »

Vi välkomnar ny rapport som understryker lokalsamhällens roll i arbetet mot hunger.

Att utrota hunger under de kommande åtta åren kommer att kräva en radikal omställning med tanke på hur covid-19, klimatförändringar och konflikter lett till ökad hunger globalt. Utmaningarna är komplexa, så även lösningarna, och omställningen kräver samarbete över gränser och sektorer. I en ny rapport som Action Against Hunger släppt i samarbete med Devex, lyfter de fram vikten av lokalt ledd utveckling.

Läs mer »

Folkvalda att leda – vad händer sen?

Vad händer när de politiskt folkvalda kvinnorna lämnat sina ämbeten? Vad blir det av deras drömmar om att leda? Denna essä riktar rampljuset mot före detta folkvalda kvinnor i olika landsbygdssamhällen i Indien som återuppfinner roller i det offentliga rummet. The Hunger Project har träffat några av dem för att ta reda på hur deras tidigare arbete hålls vid liv även efter mandatperioden.

Läs mer »

Våldet mot kvinnor hotar arbetet för en värld fri från hunger.

Den 25 november är det FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor, startskottet för en sexton dagar lång kampanj mot könsbaserat våld. Sällan har frågan varit mer aktuell. Våldet mot kvinnor ökar, vilket både är ett kvitto på hur ojämställd världen är, och ett hinder för utveckling. Bristen på jämställdhet i världen cementerar fattigdom och hunger. Det skriver vår VDMalin Flemström i UNT.

Läs mer »

Ungdomsförbunden överens om att hungern går att avskaffa.

Världshungern går att avskaffa. Det tror alla riksdagens ungdomsförbund. Deras lösningar för att nå dit skiljer sig dock på många ställen, och hälften av förbunden underkänner sina moderpartiers nuvarande insatser. I vår nya rapport ”Unga makthavare om hunger” har vi undersökt riksdagens ungdomsförbunds tankar, problemformuleringar och lösningar på hungerfrågan.

Läs mer »

Individer över hela Sverige står upp mot barnäktenskap på Flickadagen.

Idag, den 11 oktober, är det Internationella flickadagen, en FN-dag för att uppmärksamma allmänheten om flickors rättigheter. Två som engagerar sig i frågan är Mina från Abisko och Emiline från Lund. Genom The Hunger Projects kampanj #ingaflerbarnbrudar sprider de budskapet om flickors rättigheter genom att bära en svart ring mot barnäktenskap.

Läs mer »