Aktuellt på The Hunger Project.
Vill du hålla koll på vad som händer i vår verksamhet? Då har du kommit rätt! Här kan du läsa våra pressmeddelanden, nyheter och blogginlägg samt ta del av länkar till debattinlägg och artiklar i extern media.

Sju projekt som ska stärka flickors rätt att gå i skolan
”Unga flickor ska ses som experter i frågor som rör unga flickor. Med den här satsningen från Postkodlotteriet, som skapar samverkan och partnerskap, kommer vi tillsammans kunna uppnå att flickor får större tillgång till utbildning, säger vår vd Malin Flemström i Postkodlotteriets artikel om flickors rätt till utbildning.

”Ändra läroplanen – vi vill lära oss mer om ursprungsbefolkningar”
I dag, den 9 augusti, är den Internationella dagen för världens ursprungsbefolkningar. The Hunger Projects ungdomsgrupp, bestående av åtta volontärer i åldrarna 16 till 18 år, vänder sig till skolministern, Skolverket och lärare med en uppmaning – de vill se en moderniserad läroplan där skolan ger eleverna större kunskap om urfolk. Detta skriver de i ett debattinlägg i OmVärlden idag.

Ny FN-rapport: Världshungern ökade inte förra året
Enligt den nyligen släppta FN-rapporten The State of Food Security and Nutrition in the World 2023 levde upp till 783 miljoner människor i hunger år 2022. Det betyder att hungern i världen inte längre ökar, men att antalet människor som lever med osäker tillgång till mat fortfarande är betydligt fler än före covid-19-pandemin, samt att mål 2 i Agenda 2030, att världen ska vara helt fri från hunger, inte ser ut att kunna nås.

Möt Daniel Lutaaya, volontär och småbrukare från Uganda.
Daniel Lutaaya är sedan fyra år tillbaka engagerad i The Hunger Projects verksamhet i Uganda. Han är själv småbrukare, men utöver det lägger han sin tid på att sprida kunskap om hållbart jordbruk och om vikten av att främja kvinnors och flickors rättigheter i samhället. Han hjälper även andra småbrukare att förstå och hantera klimatförändringarnas effekter genom klimatsmarta jordbruksmetoder.

Reformaten vill att det ska vara lätt att äta rätt.
Reformaten startades 2020 i syfte att påskynda en forskningsbaserad omställning av matsystemet. De vill att Sverige ska bli ett föregångsland som tar ansvar för att maten som säljs och äts ska ha minimala negativa konsekvenser – både här och på andra platser på jorden. Vi hörde av oss för att prata om matsystem och ta reda på mer om deras påverkansarbete.

Tove Jensen: ”Jag är kvar eftersom vi inte avskaffat hungern än.”
Tove Jensen, idag 76 år, utnämndes nyligen till hedersledamot i The Hunger Project Sveriges styrelse. Det efter att ha varit styrelsemedlem i 19 år, vd i 8 år innan dess och dessförinnan aktivist, som hon kallar det, i fem år. För henne handlar aktivism inte om våld utan om att aktivera sig för ett högre syfte.

The Hunger Project Sverige får 7 miljoner kronor från Postkodlotteriet i fortsatt stöd.
Under 2023 får The Hunger Project fortsatt stöd på 7 miljoner kronor från Postkodlotteriet. Detta stod klart på den årliga utdelningen den 14 mars.

The Hunger Projects ungdomsgrupp
för dig mellan 15 och 18 år!
Känner du att du vill påverka din omvärld till det bättre? Vill du lära dig mer om globala frågor som hunger, hållbar utveckling och jämställdhet? Och vill du träffa andra med liknande intressen? Då ska du gå med i The Hunger Projects ungdomsgrupp! The Hunger Project Sverige har nyligen startat

Webinarium COP27
I torsdags anordnade The Hunger Project webinariet “Transforming Our Global Food System in Harmony with the Planet and People” i samband med COP27.

Maja, 17: “Ta de globala målen på allvar.“
I sluttampen av COP27 vill vi än en gång trycka på att politiker och makthavare tar unga och klimatfrågan på allvar! Därför delar vi här en text från vår och OmVärldens skrivtävling Världens agenda, där Maja, 17, skriver om att vi måste rädda det ledsna jordklotet. Här är hennes text.

Debatt: Matsvinn är ett systemfel
Idag är det matsvinnsdagen, en dag för att uppmärksamma det berg av mat som varje dag slängs i onödan. Ofta fylls denna dag med tips på hur du som konsument kan minska ditt matsvinn – behåll skalet på rotfrukterna, lägg mer mat på tallriken och mindre i kompostpåsen, återanvänd kokvattnet i soppan, laga mat på kylskåpsrester etc.

Matilda, 17: ”Utbildning är för alla”
Matilda Jarding, som går på Vasagymnasiet i Arboga, vann The Hunger Project och OmVärldens nationella skrivtävling för gymnasieelever. Uppdraget var att skriva en text om globala frågor som kopplade ihop minst två av målen i FN:s Agenda 2030. Här är hennes text.

Utvecklingen går åt fel håll – hungern fortsätter att öka
Enligt den nyligen släppta rapporten State of Food Security and Nutrition in the World Report 2022 (SOFI) levde upp till 828 miljoner människor i hunger 2021 – en ökning med 150 miljoner människor sedan 2019 och 46 miljoner sedan 2020.

Folkbildaren Asabea Britton lyfter The Hunger Projects arbete på Världshälsodagen.
”Idag är det Världshälsodagen och i och med det vill jag ta chansen att uppmärksamma The Hunger Projekt och WaterAids viktiga arbete som de gör med hjälp av Postkodlotteriet. Det här är ett obetalt samarbete med The Hunger Project och WaterAid Sweden”, skriver Asabea Britton, folkbildare och barnmorska, på Världshälsodagen den 7 april.

Världshälsodagen: Alla barn ska få uppleva sin femårsdag.
Varje dag dör fler barn av diarré än av krig och våld. Och precis som i krig dör dessa barn helt i onödan. Idag på Världshälsodagen vill The Hunger Project och WaterAid påminna om att världen har kunskap, resurser, tekniska och medicinska lösningar för att så gott som alla barn som föds ska få uppleva sin femårsdag.

Helena Norder ny styrelseordförande för The Hunger Project Sverige.
Helena Norder tillträder som ny styrelseordförande för The Hunger Project Sverige. Hon efterträder Marie Wallenberg som haft posten sedan 2016. Helena har varit engagerad som investerare och volontär i organisationen i drygt tio år. En resa till Bangladesh med The Hunger Project 2012 lade grund till det långsiktiga engagemanget.

Möt Thomas Tibiita från folkrörelsen.
Med sin passion för jordbruk vill Thomas Tibiita, som beskriver sig själv som en passionerad bonde, skydda inhemska, traditionella grödor från att dö ut. I en liten låda förvarar han torkade frön av bambaranötter, auberginefröer, sesam, chilifrön och ärtväxten lablab som hjälper växter att ta upp kväve.

The Hunger Project Sverige får 7 miljoner kronor från Postkodlotteriet i fortsatt stöd.
Under 2022 får The Hunger Project fortsatt stöd på 7 miljoner kronor från Postkodlotteriet. Detta stod klart på den årliga utdelningen den 17 mars. Utöver basstödet tar organisationen emot ytterligare 7 miljoner kronor för för att under tre år arbeta med flickor från urfolken i delstaterna Chiapas och Oaxaca i Mexico, och tillsammans se till att deras rättigheter tillgodoses.

Världen kan bli jämställd, om vi jobbar nerifrån och upp.
Med mindre än ett decennium kvar att uppnå målen för hållbar utveckling, är det dags att ompröva vår globala strategi för att främja kvinnors ledarskap som ett sätt att åstadkomma transformativ förändring. Läs vår debattartikel för Kvinnodagen 2022.

Postkodlotteriet finansierar The Hunger Projects satsning på urfolkens flickor i Mexiko.
Varje flicka har rätt att utbilda sig och själv bestämma om, när och med vem hon ska gifta sig. I Mexiko är barnäktenskap och tonårsgraviditeter ett stort problem, särskilt på landsbygden. The Hunger Project har fått 7 miljoner kronor av Postkodlotteriet för att under tre år arbeta med flickor från urfolken i delstaterna Chiapas och Oaxaca, och tillsammans se till att deras rättigheter tillgodoses.

Vi välkomnar ny rapport som understryker lokalsamhällens roll i arbetet mot hunger.
Att utrota hunger under de kommande åtta åren kommer att kräva en radikal omställning med tanke på hur covid-19, klimatförändringar och konflikter lett till ökad hunger globalt. Utmaningarna är komplexa, så även lösningarna, och omställningen kräver samarbete över gränser och sektorer. I en ny rapport som Action Against Hunger släppt i samarbete med Devex, lyfter de fram vikten av lokalt ledd utveckling.