Den extrema fattigdomen sjunker för långsamt.

2030 ska den extrema fattigdomen i världen vara utrotad enligt mål nummer 1 i Agenda 2030. Men just nu går utvecklingen inte tillräckligt snabbt. Det rapporterar tidningen Omvärlden.

Varje dag lyckas 5 gånger fler människor världen över ta sig ur extrem fattigdom jämfört med hur många personer som faller in i extrem fattigdom. De senaste decennierna har fattigdomen i världen minskat i en aldrig tidigare skådad takt, men i dag är utvecklingen på väg tillbaka i vissa länder, skriver Omvärlden i en artikel.

Framgångarna är helt enkelt ojämnt fördelade bland världens länder. I Asien har utvecklingen gått väldigt snabbt i rätt riktning de senaste åren och i dag ligger snittet för extrem fattigdom under 3%. Minskningen i Asien är den enskilt största anledningen till att fattigdomen världen över minskar. I Afrika däremot går en del länder tillbaka och här finner vi anledningen till att världsfattigdomen inte sjunker tillräckligt fort. I listan över i vilka tio länder den extrema fattigdomen ökar mest hittar vi nio afrikanska länder. Det enda land utanför Afrika som slår sig in på listan är Venezuela där sjunkande oljepriser, kraftig inflation och utländska sanktioner har skapat en ekonomisk kris och resursknapphet. Se hela listan här.

Det man kan säga är att alltså att den extrema fattigdomen i världen minskar, utvecklingen är positiv. Men inte tillräckligt positiv. Varje sekund lyckas 0,8 människor lämna den extrema fattigdomen bakom sig. Det är dock bara hälften så snabbt som prognostiserat. Cirka 80 miljoner fler människor skulle ha lyfts ur extrem fattigdom vid det här laget om utvecklingen hade legat i linje med de målsättningar som satts upp i Agenda 2030.

På sajten World Poverty Clock kan du följa utvecklingen för världens extrema fattigdom i realtid. I lever lite mindre än 590 miljoner människor i extrem fattigdom.

Dela inlägget:

Relaterade inlägg