Fler barn ska få fylla fem år i Malawi.

Tillsammans med WaterAid får The Hunger Project Sverige 9 miljoner kronor av PostkodLotteriet till ett projekt för att minska barnadödligheten i Malawi. “Att fylla fem” är ett treårigt specialprojekt som går ut på att förebygga bland annat undernäring hos barn.

I Malawi dör vart tjugonde barn innan sin femårsdag av orsaker som går att förebygga, bland annat undernäring. I specialprojektet Att fylla fem” går The Hunger Project Sverige och WaterAid ihop för att minska barnadödligheten genom att fokusera särskilt på beteendeförändring kring nutrition och hygien hos dem som har inflytande över barnens utveckling, som föräldrar och personal på barnhälsocenter. Projektet kommer omfatta 20 byar i landsbygdsdistriktet Zomba och beräknas nå fler än 21 000 personer.

– Vi är väldigt glada över att med stöd från Postkodlotteriet nu kunna starta projektet ”Att fylla fem” tillsammans med The Hunger Project Sverige, och därmed kunna bidra till minskad barnadödlighet i Malawi, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare på WaterAid.

The Hunger Project Sveriges vd Silvia Ernhagen håller med.

– Det är fantastiskt glädjande att vi har fått pengar till detta viktiga projekt. Med våra olika expertkunskaper inom näring, vatten och sanitet kommer vi tillsammans att göra stor skillnad för de allra minsta barnen i de samhällen vi verkar. Partnerskap som detta är en oerhört viktig komponent i arbetet med att nå de globala målen till år 2030, säger hon.  

Förutom det beviljade specialprojektet får The Hunger Project Sverige även ökat basstöd från PostkodLotteriet, en ökning med 1,65 miljoner kronor. Sammanlagt har The Hunger Project Sverige fått nästan 60 miljoner kronor sedan organisationen blev förmånstagare 2012.

–Vi är så glada över att ha fått ett utökat basstöd. Nu kommer vi att kunna göra ännu mer verksamhet i våra programländer. Vårt arbete spelar stor roll för människor och hela samhällen som själva vill driva sin utveckling framåt bort från fattigdom och kronisk hunger till ett liv fritt från hunger och fattigdom, säger Silvia Ernhagen.

Dela inlägget:

Relaterade inlägg