I Cirkus Cirkörs nya föreställning utmanar sju kvinnliga cirkusartister traditionella strukturer och hierarkier. Epifónima, som betyder utrop på grekiska, har inspirerats av nutida såväl som historiska kvinnokämpar. Även utanför scen vill Cirkus Cirkör inspirera och hylla kvinnor och organisationer som jobbar för jämställdhet. I samband med föreställningarna ges lokala organisationer och eldsjälar som arbetar för en mer jämställd väld chansen att berätta om sina verksamheter.
– The Hunger Project visar på ett konkret sätt dels hur vi kan visa praktisk solidaritet i vår vardag, dels hur jämställdhet är avgörande för att skapa en bättre värld. Vi är väldigt glada att välkomna The Hunger Project till Epifónima och foajén i Dansens Hus, säger Nandi Vileika, produent för Rörelsen.
All förändring börjar med jämställdhet
The Hunger Project har alltid kvinnor och jämställdhet i fokus. Vi vet att när kvinnor stärks och får möjlighet att delta i samhället på samma villkor som män så förändrar de världen till det bättre. Kvinnor återinvesterar 90 procent av sin inkomst i familjen genom att lägga pengarna på mat, utbildning och hälsa. Det bidrar i förlängningen också till ett starkare samhälle. Därför satsar vi på att nå kvinnor.
– Det är en fantastisk möjlighet för oss att få berätta om vårt arbete för en mer jämställd värld vid en sådan här tillställning. All förändring börjar ju med jämställdhet, säger Silvia Ernhagen, vd för The Hunger Project Sverige.