Möt Ayelech Ebsa.

I Mesqan-regionen i Etiopiens högland bor Ayelech Ebsa och hennes familj. Det här är en historia om henne och om mirakelträdet moringa.

Ayelech Ebsas hus ligger undangömt mellan fälten långt bort från motorvägen. Här bor hon med sin man och deras fem barn. Hennes man arbetar i transportsektorn och är borta mycket i jobbet. Familjens hus ligger beläget mellan åkrar och ensetebananträd, ett slags ”falskt” bananträd utan frukt – istället äter man roten. Falsk banan är Etiopiens vanligaste rotfrukt och förser många etiopier med mat. Ayelech berättar att hon har tillräckligt med träd för att täcka sin familjs dagliga behov. Grönsaker äter de bara när hon har råd att köpa det.

– Min favoritmat är allt förutom falsk banan, jag har tillräckligt för att äta det varje dag, säger hon.


Ovanligt högt näringsvärde
Inte alltför långt bort från Ayelechs hus ligger byggnaden som utgör centrum för The Hunger Projects verksamhet i området. The Hunger Project stöttar småbrukare med utbildning och utsäde så att de bland annat ska kunna förbättra sin matproduktion. En del i verksamheten har blivit att utbilda lokala volontärer om fördelarna med en mångsidig och kraftfull gröda som växer på flera håll i Etiopen, nämligen moringa.

Moringa har visat sig vara ett tåligt träd som kan växa nästan överallt. Trädet har ett ovanligt högt näringsvärde, bladen innehåller fler vitaminer och mineraler än de flesta andra livsmedel. Genom att odla moringaträd kan människor enkelt berika sina måltider genom blad från den egna trädgården. Trädet växer dessutom snabbt, redan 6–8 månader efter plantering kan de första bladen skördas. Förutom att moringa ger värdefull näring till människor som inte har möjlighet att odla eller köpa frukt och grönsaker är grödan en viktig källa till inkomst. Genom att torka bladen och mala dem till pulver kan man förvara eller sälja moringa på lokala marknader, i större städer och längre bort än så.

"Kanske kan moringa ge dem mer energi, så att deras väg till skolan blir lättare att gå. Nu när jag vet hur näringsrikt det är ska jag ge dem moringa varje dag."

Matlagningskursen blev startskottet
Ayelech Ebsa är en av dem som börjat odla moringaträd. Trädet har vuxit länge i Etiopiens lågland där människor haft stor nytta av dess blad. Men på andra håll i landet, som här på höglandet, har det varit helt okänt. Ayelech hade inte hört om moringa tidigare.

– Mitt yngsta barn går i förskolan som vi driver tillsammans med The Hunger Project. De berättade om moringa och om en matlagningskurs som skulle hållas. Jag blev nyfiken, och kursen engagerade mig verkligen. Jag tror att moringa kan vara ett bra tillägg till vår dagliga kost. Det är rikt på kalcium, vitaminer, protein och mycket annat.

Hennes 4-åriga dotter Mekedelawit har smakat på moringagröt.

– Jag älskar grönsaker, som tomat och spenat, men mamma lagar det bara ibland. Men

Ayelech berättar att hennes 10-åriga son Samuel vill bli läkare när han blir stor, och hennes andra son Leul vill bli ingenjör.

– Kanske kan moringa ge dem mer energi, så att deras väg till skolan blir lättare att gå. Nu när jag vet hur näringsrikt det är ska jag ge dem moringa varje dag, säger hon med ett leende.

Att kunna falla tillbaka på moringabladen, som alltid är tillgängliga och ger tillräckligt med näring, är en stor trygghet för småbrukare som Ayelech som är starkt beroende av sina skördar. De drabbas hårt av oväntade väderomslag men moringa klarar sig i de flesta väderlekar, och överlever även torrperioder.

Röster från folkrörelsen för en värld utan hunger.

Folkrörelsen för en värld utan hunger drivs av människor som lever i hunger. De vet vilka problemen är och vad som behövs för att lösa dem. De tar tag i sin egen utveckling och visar vägen för sina lokalsamhällen. Vi vill gärna dela med oss av några inspirerande historier från folkrörelsen.