Sveriges kockelit kampanjar för en värld utan hunger

I jul uppmärksammar The Hunger Project att mat inte är lösningen på världshungern. Med oss i kampanjen “Mat är inte lösningen” har vi flera ledande kockar och matprofiler. Tillsammans vill vi få så många som möjligt att skänka en julgåva som istället för att ge en måltid för dagen, ger en hel framtid. – The Hunger Projects mål är en värld utan hunger och fattigdom. Vi väljer därför att arbeta med grundorsakerna till varför hunger Läs mer…

Årets julgåva: En poster utan hunger

Årets viktigaste julgåva är en poster där intäkterna går till The Hunger Projects arbete för att möjliggöra en värld utan hunger. Postern är formgiven av illustratören Klas Fahlén. Du som väljer att bidra med en gåva på minst 300 kronor i jul får en poster formgiven av illustratören Klas Fahlén, exklusivt framtagen för The Hunger Project. Den visar individer som pratar, möts, arbetar och går samman. Den visar rörelse och aktivitet. Det där som är Läs mer…

”Ändra läroplanen – vi vill lära oss mer om ursprungsbefolkningar”.

I dag, den 9 augusti, är den Internationella dagen för världens ursprungsbefolkningar. The Hunger Projects ungdomsgrupp, bestående av åtta volontärer i åldrarna 16 till 18 år, vänder sig till skolministern, Skolverket och lärare med en uppmaning – de vill se en moderniserad läroplan där skolan ger eleverna större kunskap om urfolk. Detta skriver de i ett debattinlägg i OmVärlden idag.

Ny FN-rapport: Världshungern ökade inte förra året.

Enligt den nyligen släppta FN-rapporten The State of Food Security and Nutrition in the World 2023 levde upp till 783 miljoner människor i hunger år 2022. Det betyder att hungern i världen inte längre ökar, men att antalet människor som lever med osäker tillgång till mat fortfarande är betydligt fler än före covid-19-pandemin, samt att mål 2 i Agenda 2030, att världen ska vara helt fri från hunger, inte ser ut att kunna nås.

Möt Daniel Lutaaya, volontär och småbrukare från Uganda.

Daniel Lutaaya är sedan fyra år tillbaka engagerad i The Hunger Projects verksamhet i Uganda. Han är själv småbrukare, men utöver det lägger han sin tid på att sprida kunskap om hållbart jordbruk och om vikten av att främja kvinnors och flickors rättigheter i samhället. Han hjälper även andra småbrukare att förstå och hantera klimatförändringarnas effekter genom klimatsmarta jordbruksmetoder.

Reformaten vill att det ska vara lätt att äta rätt.

Reformaten startades 2020 i syfte att påskynda en forskningsbaserad omställning av matsystemet. De vill att Sverige ska bli ett föregångsland som tar ansvar för att maten som säljs och äts ska ha minimala negativa konsekvenser – både här och på andra platser på jorden. Vi hörde av oss för att prata om matsystem och ta reda på mer om deras påverkansarbete.