Foto: Johannes Odé

Emilienne och jordnötskakorna.

Emilienne Montchohodi kommer från byn Assalin i Benin. Hon visar upp sin jordnötskaksverksamhet som hon byggt upp de senaste åren. Hennes åtta anställda, alla kvinnor, arbetar för fullt med att grilla jordnötter, knåda kakdeg och fritera kakorna.

Att tillverka jordnötskakor och jordnötsolja är ett tufft jobb. Emilienne är glad att maskinerna gör det mesta av arbetet. Men ändå, efter att jordnötterna pressas så måste de knådas för hand tills de frigör olja. Denna process är både tidskrävande och slitsam. Emilienne är tacksam att hennes anställda är så arbetsvilliga. Två av dem är hennes egna döttrar.

Jag älskar att jag kan säkra en inkomst för så många människor. När jag var ung så arbetade jag för min mamma på fältet, men hon betalade mig aldrig. Det känns fantastiskt att jag kan betala lön åt mina egna döttrar, säger Emilienne.

Aktiv roll i byns gemenskap
Emilienne har tagit del av många av de utbildningar och workshops som The Hunger Project arrangerat i området. Idag har hon en aktiv roll i byn, både som styrelsemedlem för epicentrets bank och som volontär för egna utbildningar i The Hunger Projects regi. Hon är glad för det stöd hon fått när det gäller utbildning, och hon använder sig fortfarande av det hon lärde sig i en entreprenörskaps-workshop.

– Jag lärde mig hur man skriver en affärsplan och hur man på bästa sätt anställer personal. En annan sak som The Hunger Project lärt mig är hur viktigt det är att spara pengar. Jag brukade ansöka om lån tillsammans med en grupp andra kvinnor men jag har lärt mig att det är bättre att ansöka efter privatlån. Ett privatlån ger mig mer frihet och jag kan låna mer pengar, säger Emilienne.

"När jag var ung så arbetade jag för min mamma på fältet, men hon betalade mig aldrig. Det känns fantastiskt att jag kan betala lön åt mina egna döttrar."

Driver egen ledarskapsutbildning
Idag driver Emilienne en egen ledarskapsutbildning och hon älskar att ha en aktiv roll i byn. Det enda hon önskar att förbättra är sina läs- och skrivkunskaper.

– Jag deltog i epicentrets läs- och skrivkunnighetsprogram, men jag fullgjorde inte programmet. Jag tycker att skola är väldigt viktigt och jag har lyckats säkra utbildning för fyra av mina sju barn, säger Emilienne.

Röster från folkrörelsen för en värld utan hunger.

Folkrörelsen för en värld utan hunger drivs av människor som lever i hunger. De vet vilka problemen är och vad som behövs för att lösa dem. De tar tag i sin egen utveckling och visar vägen för sina lokalsamhällen. Vi vill gärna dela med oss av några inspirerande historier från folkrörelsen.