Grace och butiken.

Grace Adwoa Annobea bor i byn Asenema i Ghana, där hon är född och uppvuxen. Hon bor där med sin man och deras sex barn. Grace äger och driver livsmedelsbutiken i Asenema, som är en stor tillgång för alla invånare i området.

Grace, berätta lite om bakgrunden till din butik.
– Jag startade min butik för många år sedan, innan The Hunger Project kom till byn. Det var en tuff tid för mig. Jag var på väg att börja arbeta i Accra istället, men när jag hörde att The Hunger Project skulle starta upp här i min by Asenema bestämde jag mig för att ge det en chans. Jag blev snabbt involverad i olika aktiviteter, tog ett litet lån från mikrofinansbanken och började utveckla min affär. På den vägen är det.


Hur lyckades du bygga upp en hel butik, med så mycket varor?
– Trots att jag inte hade så mycket pengar var jag hela tiden inställd på att utöka min verksamhet. Jag betalade av mitt första lån och gick tillbaka till banken och övertalade dem att ge mig ett nytt, lite större lån. Mikrofinansbanken gav mig möjligheten att ta mig hit där jag är idag.


Vad är nästa steg för butiken?
– Jag har många kunder men det finns fortfarande varor jag inte har i butiken, som folk frågar efter. Därför ska jag försöka utöka verksamheten ytterligare för att tillfredsställa efterfrågan.

"Framför allt betyder det att jag har råd med utbildning för alla mina sex barn. Eftersom jag inte kan driva den här butiken när jag är gammal så är det viktigt att mina barn får en bra utbildning."

Hur känns det att vara ägare till en så fin butik?
– Jag är glad och stolt över min butik. Väldigt stolt. Folk beundrar och välsignar mig för vad jag gör. Visst finns det de som är misstänksamma och undrar hur jag fick mitt lån, men då förklarar jag hur det fungerar med The Hunger Projects mikrofinansbank. Och när de ser hur hårt jag arbetar så tror de på mig. Jag till och med maler majsmjölet själv.


Vad betyder det för dig, att ha en sådan här butik?
– Framför allt betyder det att jag har råd med utbildning för alla mina sex barn. Eftersom jag inte kan driva den här butiken när jag är gammal så är det viktigt att mina barn får en bra utbildning. Det är deras framtid jag fokuserar på. När jag var ung hade jag inte samma möjligheter och jag fick aldrig själv gå i skolan.


Har du fått lärdomar som du kan dela med andra i samhället?
– Jag uppmuntrar alltid kvinnor att engagera sig. Och att spara pengar, som de sedan kan starta ett företag för. Jag sparar själv och det har varit en väldigt viktig lärdom för mig. När jag möter en kvinna eller flicka med potential så lär jag henne om de steg som jag tog för

Röster från folkrörelsen för en värld utan hunger.

Folkrörelsen för en värld utan hunger drivs av människor som lever i hunger. De vet vilka problemen är och vad som behövs för att lösa dem. De tar tag i sin egen utveckling och visar vägen för sina lokalsamhällen. Vi vill gärna dela med oss av några inspirerande historier från folkrörelsen.