Kassava – grödan som ger både näring och inkomst.

Den populära kassavan har blivit starten på många småföretagares förändringsresor. Grödan kan processas och förädlas för att säljas i olika former, till exempel som produkten gari.

Kassava är en stapelgröda i många delar av världen, bland annat i Ghana där The Hunger Project har arbetat sedan 1995. Kassavan är en mångsidig gröda som odlas av småbrukare i mer än 100 länder. Rötterna är rika på kolhydrater och dess mjuka blad innehåller upp till 25 procent protein, men även järn, kalcium samt vitamin A och C. Andra delar av växten kan användas som djurfoder. Det har visat sig att djur som utfodrats med kassava får god motståndskraft mot sjukdomar.


Processas för inkomst över tid
Rostad gari är en produkt av kassavaroten. Först skalas och rivs den färska kassavaroten. Stärkelsen pressas ur den rivna kassavan som sedan silas. Slutligen torkas den rivna kassavan i stora skålar som placeras över en eld. Den färdiga produkten gari ser ungefär ut som riven kokos och går att använda till mycket, till exempel att koka gröt på.

Att processa grödan på det här viset är ett sätt att säkra inkomst över tid. Kassavan skördas varje år vilket gör att alla odlare skördar samtidigt. Det innebär att marknaden blir överbelastad med låga priser som följd. De som kan processa och torka kassavan till gari kan spara den till senare, och då sälja till ett bättre pris. Genom The Hunger Project kan lokalsamhällen, eller enskilda entreprenörer, investera i den utrustning som behövs för att processa kassavan.

Samuel Afrane, landschef The Hunger Project i Ghana.

”Gari är lite som svenskarnas potatismos. Alla älskar gari. Man skickar med en säck gari till sina barn när de åker iväg för att studera. På så sätt vet man att de kommer ha mat.”