Möt Lizeta.

Med ett lugnt intryck visar Lizeta oss in till hennes butik som fungerar som matförråd i Boulkon, en stad i norra Burkina Faso. Lizeta, 38, är sin mans tredje fru och mamma till fem barn.

Lizeta driver i Burkina Faso så kallad “warrantage”. Det innebär att krediter beviljas med spannmål i säkra lager som säkerhet. Systemet har medfört en stor positiv förändring för jordbrukarna i området. Dels tjänar de mer pengar, då de kan lagra produkter tills priserna stiger, dels kan de lagerhålla överskottet av sin skörd för att minska svinn. Lizeta utbildades i verksamheten av The Hunger Project. För att metoden skulle anammas av fler, behövde först kännedom om verksamheten och hur den skulle gynna småbrukarna öka.

– En släkting till mig tvivlade starkt i början. Jag lyckades övertyga henne och hon bestämde sig för att prova. Det året var verksamheten så lönsam för henne att hon nu är en av de största utövarna i området, berättar Lizeta.

På frågan om vad “warrantage” har tillfört i hennes liv, är hon eftertrycklig.

– Verksamheten har varit mycket fördelaktig för mig. Tack vare mina besparingar har jag startat ett företag som gör att jag nu kan försörja min familj.

Lizeta är även ansvarig för livsmedelssäkerhet på The Hunger Projects lokala verksamhet. För henne har det alltid varit nödvändligt att göra något bra för andra och berättar:

– Jag har alltid trott att det finns saker för att motverka att vårt folk dör av hunger. Det är svårt att se barn som inte har mat. Jag har alltid känt att jag vill göra något. På frågan om vad garantin har tillfört i hennes liv, är hon eftertrycklig.

Röster från folkrörelsen för en värld utan hunger.

Folkrörelsen för en värld utan hunger drivs av människor som lever i hunger. De vet vilka problemen är och vad som behövs för att lösa dem. De tar tag i sin egen utveckling och visar vägen för sina lokalsamhällen. Vi vill gärna dela med oss av några inspirerande historier från folkrörelsen.