Mary och det friska vattnet.

Mary Makowa är 31 år och kommer från byn Mtokota i Zombaregionen. Hon har tre döttrar – en 16-åring, en 11-åring och nu senast nytillskottet Evone på fyra månader. Hon arbetar hårt för att försörja sin familj och få ihop pengar till mat, men berättar att det är tufft.

– Det största problemet har varit att få tag i tillräckligt med näringsrik och varierad mat. Förra året var jordbruket dåligt på grund av gräshoppor som förstörde skörden. Att vara gravid krävde att jag höll en balanserad kost, men det var svårt, berättar Mary.

Smutsigt vatten ledde till tragedi
Trots att det är tuffa tider gick födseln bra, och hennes lilla bebis Evone är frisk och mår fint. Mary är ensamstående sedan hennes man lämnade henne när hon var gravid. Hon är tacksam för sina två äldsta döttrar som hjälper henne mycket.

– Dessa barn är gudssända, de är så hjälpsamma, berättar Mary.

Egentligen är Evone Marys fjärde barn. Hon förlorade en son på grund av diarré när han var lite mer än ett år gammal.

– Det enda tillgängliga vattnet som vi använde på den tiden var smutsigt och fullt av bakterier. Jag hämtade oftast vatten från någon grund brunn mitt i någon trädgård där många människor, och till och med djur, försåg sig med vatten. Hade vi haft ett borrhål då tror jag inte att jag skulle förlorat min son, säger Mary.

"Min och min familjs hälsa har förbättrats avsevärt. Dels för att vi har tillgång till rent vatten utan att behöva gå långa distanser. Men också för att jag lärt mig hur viktigt det är med en balanserad kost för min familj."

Familjens hälsa har förbättrats avsevärt
Idag finns ett borrhål som förser byn med rent vatten. Tillsammans med WaterAid har The Hunger Project genomfört ett projekt i området för att möjliggöra ökad hygien, rent vatten och mer näringsrik kost hos gravida kvinnor och små barn och därmed bidra till att fler barn i området får fylla fem år. Mary beskriver förändringen som skett sedan WaterAid och The Hunger Projects insatser.

Min och min familjs hälsa har förbättrats avsevärt. Dels för att vi har tillgång till rent vatten utan att behöva gå långa distanser. Men också för att jag lärt mig hur viktigt det är med en balanserad kost för min familj. Jag har också förstått betydelsen av min köksträdgård. Just nu är det för varmt och jag har inte lyckats underhålla den, men när det börjar regna kommer jag odla mer grönsaker.

Vill ge sitt barn en utbildning
Mary hoppas att hennes barn kommer att kunna utbilda sig och skaffa ett jobb som hon kan försörja sig på när hon växer upp.

– Jag vill se mina barn utmärka sig genom utbildning. Och mitt mål är också att se mina barn äta bra varje dag. Vem vet, de kanske kan försörja mig när jag blir gammal också, skrattar hon. 

Röster från folkrörelsen för en värld utan hunger.

Folkrörelsen för en värld utan hunger drivs av människor som lever i hunger. De vet vilka problemen är och vad som behövs för att lösa dem. De tar tag i sin egen utveckling och visar vägen för sina lokalsamhällen. Vi vill gärna dela med oss av några inspirerande historier från folkrörelsen.