Möt Mercy Ameyaw.

Mercy Ameyaw från Kyempo i Ghana har gjort en inspirerande förändringsresa. Idag är hon en självförsörjande entreprenör med en knivskarp framtidsvision och kontroll över sitt eget liv. Men så var det inte för några år sedan.

Innan Mercys make gick bort var hon beroende av honom i nästan allt. Hon kände att hon inte kunde delta i uppfostrandet av deras barn, särskilt när det gällde utbildning. Tre av deras fyra barn gick klart grundskolan, men sen fortsatte de inte vidare i skolsystemet.

– Jag var väldigt blyg och reserverad. Jag var rädd för att gå ut bland folk och det gjorde att jag inte kunde vara med i beslutsfattandet i samhället.


Workshopen som förändrade Mercys liv

Men någonting hände med Mercy när hon kom i kontakt med The Hunger Project. Hon började inse att hon kunde förändra sitt liv och bestämde sig därför för att delta i de olika aktiviteterna som erbjöds. Det har förändrat hennes liv menar hon. Särskilt workshopen Vision, Commitment & Action.

– Workshopen var verkligen en ögonöppnare för mig. Den gav mig modet att göra någonting för mig själv. Hade jag fått ta del av workshopen tidigare så hade mitt liv kunnat se väldigt annorlunda ut.

"Hade jag fått ta del av workshopen tidigare så hade mitt liv kunnat se väldigt annorlunda ut."

Känner sig mer delaktig

Idag är Mercy aktiv i flera av Hungerprojektets aktiviteter. Hon deltar i mikrofinansprogrammet där hon fått utbildning och möjlighet att ta ett lån som gjort att hon kunnat starta upp en egen verksamhet. Hon använder lånet till att köpa majs och palmolja som hon säljer vidare. Vinsten gör att hon kan försörja sig själv och sina barn.

Tack vare The Hunger Projects utbildningar är Mercy idag inte rädd för att gå ut bland folk och hon känner sig mer delaktig i besluten som fattas runt omkring henne. Hon har insett att när en engagerar sig och målar upp en vision för sig själv så är det mycket lättare att ta kontroll över sitt eget liv.


“Allt som en man kan göra kan en kvinna också göra”

När hon träffar andra kvinnor i The Hunger Projects Women’s Empowerment Programme använder hon sig själv som exempel på en kvinna som förlorat sin make men som ändå lyckas försörja sig själv. Hon uppmanar de andra kvinnorna att inte bli beroende av sina män utan att de ska göra saker för sig själva.

– Allt som en man kan göra kan en kvinna också göra. Kvinnor kan sköta sin egen ekonomi och behöver inte män som tar hand om det åt dem. Kunskap är makt. Mitt bästa råd till andra kvinnor är att ta varje chans till utbildning och kunskap som kommer i er väg. På så vis kan ni ta till vara på er egen kapacitet och känna att allting är möjligt.

Mercy har en tydlig framtidsvision. Hon vill skaffa ett hus där hon och alla hennes barn kan bo tillsammans under samma tak.

Fler goda berättelser.

Siffror ger inte alltid hela bilden. Därför vill vi dela med oss av några personliga historier från människor som har deltagit i The Hunger Projects program världen över. Goda berättelser helt enkelt.