Möt Shania som stoppade sitt eget barnäktenskap.

Shania cyklar vanligtvis till skolan. Ett beteende som invånarna i hennes by inte accepterade. De kontaktade därför hennes far med ett äktenskapsförslag. Shania visste att hon behövde göra något för att stoppa äktenskapet då hon nyligen lärt sig om de negativa konsekvenserna av barnäktenskap i skolan genom The Hunger Projects ”Youth Ending Hunger”-program.

Programmet drevs av skolkamrater till Shania som utbildats som volontärer för The Hunger Project. Programmet ska sprida kunskap om konsekvenserna av barnäktenskap och samtidigt främja ungt ledarskap.

Tack vare utbildningen Shania fick i skolan kunde hon prata med sina föräldrar om konsekvenserna av barnäktenskap, däribland hälsofarorna när en inte fullt utvecklad kropp ska genomgå en förlossning. Det resulterade i att Shanias föräldrar hjälpte henne att avbryta giftermålet och hon kunde återvända till skolan.

"Jag kunde övertyga mina föräldrar. Nu är mitt äktenskap över och jag kan förverkliga min dröm om att bli lärare.”

Kan förverkliga drömmen
– Jag vet konsekvenserna av barnäktenskap. Genom The Hunger Project lärde vi oss om farorna med droger, liksom de kroppsliga förändringarna som sker under tonåren. Dessa kunskaper gav mig modet jag behövde för att skydda mig mot ett för tidigt äktenskap. Jag kunde övertyga mina föräldrar. Nu är mitt äktenskap över och jag kan förverkliga min dröm om att bli lärare, säger Shania.

I Bangladesh, i områden starkt präglade av fattigdom, har många familjer inte råd att låta sina barn gå i skolan. Situationen är värst för flickor då pojkar tenderar att värdesättas högre, vilket leder till att det främst är flickorna som fråntas rätten till utbildning och ofta gifts bort före den lagliga åldern på 18 år. Arbetet emot barnäktenskap är mer aktuellt nu än någonsin då FN:s befolkningsfond (UNFPA) uppskattar att ytterligare 13 miljoner barn kommer giftas bort mellan åren 2020–2030 som en konsekvens utav den rådande globala pandemin Covid-19.


Situationen kritisk i Bangladesh

Shanias berättelse är unik då det inte är många flickor som har möjligheten eller kunskapen att stå upp för sina rättigheter och stoppa äktenskapen. Den rådande situationen för flickor i Bangladesh är kritisk, det har därför aldrig varit viktigare att stödja flickornas kamp mot barnäktenskap.

Fler inspirerande berättelser.

Så här hänger hunger och barnäktenskap ihop.

Lilibati stoppar sitt eget barnäktenskap.

Utbildningsprogrammet "Girls Change Tracks".

En svart ring mot barnäktenskap.

200 kr/ring

Genom att köpa den här svarta ringen bidrar du till The Hunger Projects arbete för att få ett slut på våldet mot flickor. Ringen har vi fått av Ur&Penn och intäkterna från försäljningen går till våra program för att stärka flickors rättigheter genom informationskampanjer och utbildningar om vikten av att låta flickor gå i skolan och om farorna med skadliga traditioner som barnäktenskap och hemgift.

För att sprida ordet, ta ett foto när du bär ringen, lägg upp den i dina sociala medier med hashtagen #ingaflerbarnbrudar.

 

Ringen är tillverkad i järn med ett tunt lager svart färg sprayat utanpå. Den finns i en storlek, men den har en liten öppning som gör att den är justerbar för alla fingerstorlekar. För att ringen ska behålla sin symboliska svarta färg så länge som möjligt rekommenderar vi att inte bada, duscha eller tvätta händerna med ringen på.

#ingaflerbarnbrudar