Thomas vill bevara inhemska fröer.
Den 38-årige fembarnspappan Thomas Tibiita är en passionerad bonde. Genom The Hunger Project har Thomas lärt sig odlingsmetoder som är anpassade efter det föränderliga klimatet, bland annat att odla i nedsänkta bäddar, vilket är bra när det är vattenbrist.
Byn Nakalama, nordöst om Ugandas huvudstad Kampala, ger ett prydligt intryck med välorganiserade trädgårdar framför husen. I ett av husen bor Thomas Tibiita. I trädgårdslandet framför hans hus växer allt från mullbär, spenat och grönkål till en sällsynt elefantöraväxt som slingrar sig runt en pinne. Längst ner i odlingsbädden har han satt gurkmeja, högre upp sötpotatis och på toppen tomater. På baksidan av huset odlar Thomas kaffe och majs och där finns även en bananodling. Det mesta av det som odlas går åt till familjens måltider. Överskottet säljer de på marknaden i byn.
Vill bevara inhemska fröer
Med sin passion för jordbruk vill Thomas skydda inhemska, traditionella grödor från att dö ut. I en liten låda förvarar han torkade frön av bambaranötter, auberginefrön, sesamfrön, chilifrön och ärtväxten ”lablab” som hjälper växter att ta upp kväve.
– Marknaden är full av importerade frön, därför vill jag bevara de inhemska, förklarar han.
"Jag är inte där jag vill vara. Jag vill expandera och se en skillnad. För att nå mina mål kommer jag jobba hårt."
Väderförändringar ett stort hot
I Iganga är omkring 130 småbrukare engagerade i The Hunger Projects verksamhet. Thomas säger att han lärt sig mycket värdefulla metoder. Men jordbruk är inte lätt idag. Väderförändringarna har lett till stora utmaningar och brist på vatten.
– Vi måste ha en lösning som möjliggör bevattning under torrperioderna. Regnperioderna har blivit mer oförutsägbara vilket förändrar odlingssäsongerna och gör det tufft för min familj.
Thomas ser dock på utmaningar som något som stärker honom.
– Jag är inte där jag vill vara. Jag vill expandera och se en skillnad. För att nå mina mål kommer jag jobba hårt, säger han.