Möt Thomas Tibiita.

Med sin passion för jordbruk vill Thomas Tibiita, som beskriver sig själv som en passionerad bonde, skydda inhemska, traditionella grödor från att dö ut. I en liten låda förvarar han torkade frön av bambaranötter, auberginefröer, sesam, chilifrön och ärtväxten lablab som hjälper växter att ta upp kväve.

Thomas bor i byn Nakalama i östra Uganda. Där driver The Hunger Project och Naturskyddsföreningen, med stöd från Postkodlotteriet, projektet Inga konstigheter – ett giftfritt jordbruk. Syftet är att främja den biologiska mångfalden i området genom att uppmuntra jordbrukare att odla fler varierade grödor, något som också ökar matsäkerheten. För här kämpar individer mot klimatförändringarnas effekter varje dag.

Många utmaningar för jordbrukare i Uganda
Jordbruket är ryggraden i Uganda där majoriteten av alla som bor på landsbygden är småbrukare som Thomas. I Iganga är omkring 130 småbrukare engagerade i The Hunger Projects verksamhet. Thomas säger att han lärt sig mycket värdefulla metoder. Men jordbruk är inte lätt idag. Väderförändringarna har lett till stora utmaningar och brist på vatten. Thomas säger att de framför allt behöver en lösning som möjliggör bevattning även under torrperioderna. Regnperioderna har blivit mer oförutsägbara vilket förändrar odlingssäsongerna och gör det tuffare för familjen. Thomas ser dock på utmaningar som något som stärker honom.

– Jag är inte där jag vill vara än. Jag vill expandera och se en skillnad från det jag har nu. För att nå mina mål kommer jag jobba hårt.

"Jag är inte där jag vill vara än. Jag vill expandera och se en skillnad från det jag har nu. För att nå mina mål kommer jag jobba hårt."

Inga konstigheter med giftfritt jordbruk.

I Uganda driver The Hunger Project Sverige, tillsammans med Naturskyddsföreningen och med stöd av Postkodlotteriet, ett projekt som syftar till att ge småbrukare kunskap, verktyg och rådgivning för att kunna ställa om till ekologiska jordbruk.

Röster från folkrörelsen för en värld utan hunger.

Folkrörelsen för en värld utan hunger drivs av människor som lever i hunger. De vet vilka problemen är och vad som behövs för att lösa dem. De tar tag i sin egen utveckling och visar vägen för sina lokalsamhällen. Vi vill gärna dela med oss av några inspirerande historier från folkrörelsen.