Möt Tsege Nesk.

Tsege Nesk är en dedikerad förändringsaktör i sin by Dobi Kebele i Etiopien. Där bor hon med flertalet av sina barn och barnbarn. Sedan hennes man gick bort för 25 år sedan har hon försörjt sig själv.

Tsege tjänar pengar genom att väva och sälja mattor och ett av hennes barn odlar grönsaker på hennes mark. De säljer produkterna på marknaden och delar på vinsten. Tsege är också en aktiv volontär för epicentret i sin by och jobbar framför allt med att utbilda byns invånare i fördelarna med att odla moringa.

– Jag har fått utbildning av The Hunger Project så nu har jag lärt mig jättemycket om det höga näringsvärdet i moringaträdet, hur jag kan mala pulver av bladen och hur pulvret kan användas i mat.


Mirakelträdet med högt näringsvärde
Moringa är trädet man kan äta nästan allt på. Det är ett litet fint träd med tunn krona, len bark och blommor som kommer hela året. Moringa har fantastiska näringsvärden, det innehåller protein, viktiga vitaminer och mineraler. Dessutom är den väldigt billig att odla och blir därför en viktig energikälla för familjer som inte har tillräckligt med pengar för att köpa grönsaker och frukt. 

"Jag har fått utbildning av The Hunger Project så nu har jag lärt mig jättemycket om det höga näringsvärdet i moringaträdet."

Tseges viktiga roll som utbildare
Etiopien arbetar The Hunger Project aktivt med att uppmärksamma moringaträdets positiva egenskaper. Efter att Tsege Nesk deltagit i The Hunger Projects utbildning är det nu hon själv som arbetar dagligen med att  dela med sig av sin kunskap till de andra byborna. Hon delar ut moringafrön som planteras och inom ett par månader kommer den första moringaskörden.

Innan Tsege fick egna moringaplantor använde hon blad från den gemensamma planteringen. När hennes 18-åriga dotter Membrate var gravid gjorde hon te på bladen varje dag.

Fler goda berättelser.

Siffror ger inte alltid hela bilden. Därför vill vi dela med oss av några personliga historier från människor som har deltagit i The Hunger Projects program världen över. Goda berättelser helt enkelt.