Flickadagen.

Varannan sekund gifts en flicka bort någonstans i världen. Det är 12 miljoner flickor per år. 33 000 varje dag. På Flickadagen står vi tillsammans upp för flickors rätt att inte bli bortgifta.

Tänk dig att som 14-åring plötsligt en dag inte få gå till skolan för att dina föräldrar vill ha dig hemma inför det stundande bröllopet. Dina drömmar om att utbilda dig krossas. Du kommer med stor sannolikhet föda ditt första barn innan du är 16 år och riskera att din kropp, som inte är redo för graviditet och förlossning, skadas.

Bangladesh är detta verklighet för fler än hälften av alla flickor under 18 år. Och i Afrika söder om Sahara för nästan en tredjedel av flickorna.

En svart ring mot barnäktenskap.

200 kr/ring

Genom att köpa den här svarta ringen bidrar du till The Hunger Projects arbete för att få ett slut på våldet mot flickor. Ringen har vi fått av Ur&Penn och intäkterna från försäljningen går till våra program för att stärka flickors rättigheter genom informationskampanjer och utbildningar om vikten av att låta flickor gå i skolan och om farorna med skadliga traditioner som barnäktenskap och hemgift.

För att sprida ordet, ta ett foto när du bär ringen, lägg upp den i dina sociala medier med hashtagen #ingaflerbarnbrudar.

 

Ringen är tillverkad i järn med ett tunt lager svart färg sprayat utanpå. Den finns i en storlek, men den har en liten öppning som gör att den är justerbar för alla fingerstorlekar. För att ringen ska behålla sin symboliska svarta färg så länge som möjligt rekommenderar vi att inte bada, duscha eller tvätta händerna med ringen på.

#ingaflerbarnbrudar

"Mina drömmar sprack när jag inte längre fick gå i skolan. Jag var verkligen inte redo att bli mamma och fru."

Se filmen om hur Rumis klasskamrater stoppade hennes giftermål.

Så här hänger hunger och barnäktenskap ihop.

Lilibati stoppar sitt eget barnäktenskap.

Utbildningsprogrammet "Girls Change Tracks".

Så arbetar The Hunger Project för att stoppa barnäktenskap.

The Hunger Project utbildar kvinnor och flickor om deras grundläggande rättigheter och om farorna med barnäktenskap. I Bangladesh deltog över 100 000 personer förra året i utbildningar och kampanjer som syftar till att uppmärksamma och förhindra barnäktenskap.

Varje år blir 12 miljoner flickor världen över bortgifta innan de fyllt 18 år, vilket leder till att flickor får barn unga och att de får fler barn. Som ett resultat av detta får varken modern eller barnet de näringsämnen de behöver, barnets hjärna och kropp utvecklas inte normalt och skadorna är ofta oåterkalleliga. Många flickor är fast i den här undernäringscykeln, generation efter generation. The Hunger Project har bestämt sig för att bryta mönstret.

I utbildningsprogrammet Safe School for Girls får elever och skolpersonal lära sig om flickors rättigheter och de negativa följderna av barnäktenskap. The Hunger Project driver också, med stöd från Nederländernas utrikesdepartement, projektet Her Choice, ett storskaligt femårigt utbildningsprogram som går på djupet med de bakomliggande orsakerna till barnäktenskap. På The Hunger Projects initiativ har även National Girl Child Day instiftats i Bangladesh. Den 30 september varje år uppmärksammas den djupt rotade diskrimineringen av flickor i landet.

 

Några utvalda resultat

– Antalet barnäktenskap i våra afrikanska programområden har minskat med 23% och många områden har betydligt färre barnäktenskap än det nationella genomsnittet

776 barnäktenskap stoppades vid epicentret Kachindamoto i Malawi under 2019 – något som också är fallet vid flera andra afrikanska programområden

– Över 5 000 kampanjer för att stoppa barnäktenskap har genomförts i Bangladesh de senaste tio åren

– Över 350 000 personer har deltagit i utbildningsprogrammet Safe School for Girls i Bangladesh de senaste tio åren