Hoppa till innehållet
Thomas Tibiita, Uganda 2021. Foto Martin Kharumwa.
Vår metod.

Långsiktig samhällsförändring.

The Hunger Project arbetar med att förändra system för att gå till botten med det som orsakar hunger och gör att den får fäste i ett samhälle. För hunger handlar om mer än mat. Det handlar om människor och allas rätt att leva ett liv fritt från hunger.

All förändring börjar med människor.

Alla våra projekt och program skapas för att möta de behov som finns i just det samhälle vi ska arbeta med. Målen för projekten och programmen sätts tillsammans med de som deltar, dvs de människor som lever i hunger och drömmer om en bättre framtid för sig själva, sin familj och sitt samhälle.Våra projekt och program baseras på tre grundpelare som alla tar i tu med de grundorsaker som gör att hunger får fäste på djupet i ett samhälle.

  • Jämställdhet.

En stor del av världens hungerproblem beror på att kvinnor inte har samma sociala och ekonomiska möjligheter som män. Detta begränsar inte bara kvinnors potential utan påverkar också hela samhällens möjlighet till utveckling.

The Hunger Project stoppar hunger genom att satsa på jämställdhet och stärka kvinnor. Genom våra program utbildar vi inom rättigheter, entreprenörskap, ledarskap samt sexuell och reproduktiv hälsa. När kvinnor får lika tillgång till resurser och kan påverka beslut, till exempel inom jordbruk, minskar hungern märkbart. Jämställdhet handlar inte bara om rättvisa – det är avgörande för att skapa en värld utan hunger.

  • Samhällsmobilisering.

När människor inte känner till sina rättigheter eller tror att de kan påverka, blir hungern befäst i samhället. The Hunger Projects strategi för samhällsmobilisering fokuserar på att bygga kapacitet, ledarskap och självförtroende.

Varje samhälle formar en gemensam vision för sin framtid, och arbetar tillsammans för att övervinna de utmaningar de står inför. Vi stöttar med resurser, kunskap och ledarskapsutbildning, och skapar förutsättningar för en utvecklingsprocess där lokalsamhället själva äger resultatet. Detta stärker inte bara ekonomin och hälsan, utan även det sociala sammanhanget, där alla – oavsett kön, ålder eller bakgrund – har möjlighet att bidra till den gemensamma framgången.

  • Lokaldemokrati.

En väl fungerande och inkluderande lokaldemokrati är nyckeln till hållbar utveckling. Det skapar förutsättningar för samhällen att själva driva sin utveckling framåt, där lokala ledare och invånare delar ansvaret för att forma en framtid fri från hunger och ojämlikhet.

The Hunger Project arbetar i nära samarbete med lokala myndigheter för att säkerställa att de inte bara fungerar effektivt, utan också inkluderar hela befolkningen, särskilt kvinnor och marginaliserade grupper, i beslutsprocesserna.

Genom att stärka lokala institutioner hjälper vi samhällen att ta kontroll över sina resurser och sin framtid. Det leder till bättre beslut och gör dem mer motståndskraftiga mot hunger och fattigdom.

Samhällsledd utveckling.

Samhällsledd utveckling bygger på att människor i lokalsamhällen själva äger och driver sin utveckling. Det handlar om att skapa en gemensam vision, utbilda lokala ledare och bygga långsiktiga lösningar snarare än att genomföra kortsiktiga projekt.

kvinnliga jordbrukare i Burkina Faso

Varför samhällsledd utveckling?

För The Hunger Project är samhällsledd utveckling kärnan i allt vi gör. Målen för projekten och programmen sätts tillsammans med de som deltar, dvs de människor som lever i hunger och drömmer om en bättre framtid för sig själva, sin familj och sitt samhälle. Genom att utgå från lokalsamhällen kan vi skapa förutsättningar för att de ska kunna ta kontroll över sina egna resurser och framtid. Med fokus på utbildning, hälsa, jämställdhet och hållbara jordbruksmetoder får lokalsamhällen möjligheter att bryta cykler av hunger och fattigdom på ett långsiktigt sätt.

Hur arbetar The Hunger Project med samhällsledd utveckling?

Alla strategier som The Hunger Project utvecklar bygger på principerna för samhällsledd utveckling. Vi utgår från lokalsamhällets behov, och tillsammans arbetar vi mot långsiktiga mål som är hållbara och lokalt förankrade. Globalt arbetar vi också som sekretariat för Movement for Community-led Development, en global rörelse som samlar organisationer, regeringar och finansiärer för att: – Dela kunskap och bästa praxis kring samhällsledd utveckling. – Samla bevis på var och hur samhällsledd utveckling fungerar bäst. – Påverka policy och budgetar så att regeringar satsar på decentraliserad styrning och tjänster, som gör det möjligt för samhällen att nå sina mål på lång sikt.

flicka i Bangladesh pratar inför publik

Hur säkerställer vi att målen nås?

Vårt slutgiltiga mål är att nationella regeringar ska anta policies och budgetar som stöder samhällsledd utveckling. Det innebär att makten och resurserna decentraliseras till lokalsamhällen så att de kan fatta beslut och skapa lösningar som fungerar för dem. Samhällsledd utveckling handlar inte bara om att lösa dagens problem – det handlar om att lägga grunden för en framtid där samhällen själva har kapaciteten att stå emot framtida utmaningar.

Om inte kvinnor har viktiga och inflytelserika roller i beslutsfattande, kan vi inte förändra något.

Pushpa Devi Byrådsrepresentant, Bihar, Indien 

Strategier.

par framför sitt hus i etiopien

Förändringsteori.

Hur skapar vi hållbar förändring?

Läs förändringsteorin

Strategiskt ramverk.

The Hunger Projects globala strategiska ramverk.

Läs strategin

Gender White Paper.

Våra rekommendationer kring jämställdhetsarbete.

Läs vårt white paper

Du kan bidra till en värld utan hunger – ge en gåva.

Här finns vi.

The Hunger Project arbetar med lokala organisationer i 13 länder världen över. Här kan du läsa mer om våra verksamhetsländer.

Zambia.

Hunger är ett allvarligt problem i Zambia, där många människor lever i fattigdom och har begränsad tillgång till näringsrik mat. Klimatförändringar har lett till oregelbundna regnmönster och torka, vilket drabbar småbrukare.

thomas med ko

Uganda.

Uganda har bördig jord och många viktiga naturresurser som bidragit till att stabilisera ekonomin, men trots det lever en femtedel av befolkningen fortfarande i hunger utan tillgång till rent vatten.

Senegal.

Senegal är ett av Västafrikas mest stabila länder, men landet står inför stora utmaningar när det gäller hunger. Otillräcklig tillgång till näringsrik mat, bristande hygien och sanitet, samt brist på dricksvatten och hälsovård bidrar till hungersituationen

Peru.

Peru har gjort stora framsteg när det kommer till att minska hunger, men tyvärr ofta på bekostnad av urfolken.

Moçambique.

Hunger är ett utbrett problem i Moçambique och många landsbygdssamhällen kämpar med matosäkerhet. Klimatförändringar orsakar frekventa naturkatastrofer som förstör skördar och infrastruktur.

Mexiko.

Hunger i Mexiko är en allvarlig fråga trots landets ekonomiska framsteg. Fattigdom, ojämn resursfördelning och diskriminering av urfolk är de största orsakerna till att så många mexikaner fortfarande lider av hunger.

Malawi.

Hunger är en stor utmaning i Malawi idag, och särskilt bland barn är undernäring utbrett. En stor majoritet av Malawis befolkning är beroende av småskaliga jordbruk som försvåras av klimatförändringarnas effekter.

Indien.

Indien är ett land av kontraster, där modern urban utveckling existerar sida vid sida med utbredd fattigdom på landsbygden.

Ghana.

Trots att Ghana är en av Afrikas starkaste tillväxtnationer fördelas resurserna ojämnt, vilket gör att fattigdomen är utbredd på landsbygden.

Etiopien.

I Etiopien lever cirka 13 miljoner människor i hunger. Klimatförändringar, politisk oro och ekonomiska utmaningar förvärrar situationen.

Burkina Faso.

I Burkina Faso lider nästan 14 % av barnen i åldern 6 till 59 månader och gravida eller ammande kvinnor av akut undernäring.

Cows Benin

Benin.

Hungersituationen i Benin är allvarlig, och många familjer kämpar för att få tillräckligt med näringsrik mat.

Roshni-IN-2022-Foto-Anurag-Banerjee-5.

Join the movement!

Följ med oss genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste uppdateringarna från vår verksamhet som gör skillnad för miljontals människor.