Redo att handla? Din kundvagn är tom!
Agenda 2030.
I september 2015 enades FN:s 193 medlemsländer om en global agenda -att tillsammans avskaffa fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna, uppnå jämställdhet och lösa klimatkrisen.
17 mål för en bättre värld.
Agenda 2030 antogs med 17 globala mål som ska vara uppnådda till år 2030. Agendan innebär att alla medlemsländer i FN förbundit sig att tillsammans uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling.
För att avskaffa hungern behöver vi röra oss inom sektorer som vid första anblick inte verkar ha med mat och jordbruk att göra, som sanitet, jämställdhet, entreprenörskap och hållbarhet. När vi tar ett helhetsgrepp kring alla dessa områden skapas en miljö där människor har möjligheter att själva ta sig ur hunger.
Alla mål kan på något sätt kopplas till arbetet för en värld utan hunger.
Ingen fattigdom.
Fattigdom och hunger hänger tätt ihop eftersom tillgången till pengar till stor del styr tillgången på mat. Hungern minskar långsammare än fattigdomen, bland annat på grund av höjda matpriser, naturkatastrofer och felprioriterad jordbrukspolitik.
Ingen hunger.
Mål 2 fokuserar på att eliminera hunger, säkerställa livsmedelstrygghet och förbättra näring globalt. Det innebär att alla människor ska ha tillgång till tillräcklig och näringsrik mat året runt. Genom att främja hållbart jordbruk och stötta småbrukare kan vi minska hunger världen över.
God hälsa och välbefinnande.
God hälsa och välbefinnande är nära kopplat till hunger, eftersom brist på näring leder till hälsoproblem och sjukdomar. Tillräcklig och näringsrik mat är grundläggande för god hälsa och utveckling. Genom att bekämpa hunger och säkerställa mattrygghet förbättras människors hälsa.
God utbildning för alla.
God utbildning för alla är kopplat till hunger eftersom utbildning förbättrar möjligheterna till arbete och ekonomisk stabilitet, vilket minskar fattigdom och ökar tillgången till mat. Utbildning främjar också kunskap om näring och hållbara jordbruksmetoder, vilket stärker mattryggheten och bidrar till att bekämpa hunger globalt.
Jämställdhet.
Jämställdhet är avgörande för att bekämpa hunger eftersom kvinnor spelar en central roll i livsmedelsproduktion och hushållens näring. Genom att stärka kvinnors och flickors rättigheter och tillgång till resurser som mark och utbildning, ökar jordbruksproduktiviteten och mattryggheten, vilket bidrar till att minska hunger.
Rent vatten och sanitet.
Vatten är en förutsättning för allt levande på jorden. När människor får tillgång till rent vatten frigörs tid och resurser att hitta ett jobb, lära sig nya saker och starta företag. Rent vatten gör att människor kan lyfta sig själva och sina familjer ut ur fattigdom och hunger.
Hållbar energi för alla.
Hållbar energi för alla är avgörande för att bekämpa hunger genom att möjliggöra effektivare jordbruksmetoder och livsmedelsproduktion. Tillgång till pålitlig och ren energi förbättrar bevattningssystem, kylförvaring och bearbetning av mat, vilket minskar förluster och ökar tillgången på näringsrik mat, och därmed minskar hunger globalt.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.
Många människor som lever i fattigdom och hunger arbetar långa, hårda arbetspass och har ändå inte råd att ge sina barn bra mat. Rätten till en värdig försörjning är avgörande för att individen, familjen och samhället ska fungera.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur.
En fungerande och stabil infrastruktur är grunden för alla framgångsrika samhällen. För att möta framtida utmaningar som människor och planet står inför måste våra industrier och infrastrukturer göras mer hållbara.
Minskad ojämlikhet.
En rättvis ekonomisk tillväxt ökar köpkraften för de 2 miljarder människor som lever i fattigdom. Detta kommer i sin tur skapa ökad efterfrågan, nya arbetstillfällen och förbättra lokala ekonomier vilket i slutändan leder till att färre människor drabbas av hunger (3).
Hållbara städer och samhällen.
Fattigdom, svaga förvaltningar och otillräcklig planeringskapacitet leder till att slumområden uppstår och växer, ofta i storstädernas utkanter. Här råder ofta brist på hälsosamma bostäder, rent vatten och sanitet, trygg energiförsörjning och avfallshantering vilket leder till att människorna som bor här riskerar att drabbas av hunger.
Hållbar konsumtion och produktion.
En tredjedel av den mat som produceras slängs. Vår planet har försett oss med ett överflöd av naturresurser, men vi utnyttjar dem oansvarsfullt. Att uppnå hållbar utveckling kräver att vi minskar vårt ekologiska fotavtryck genom att ändra på hur vi producerar och konsumerar varor och resurser (4).
Bekämpa klimatförändringarna.
Klimatförändring och extremväder med svår torka och skyfall som gett sämre skördar är några av huvudorsakerna till att hungern ökar. Till följd av de ökade koldioxidutsläppen riskerar vi att gå mot en global uppvärmning på över två grader, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för bl.a. matproduktionen.
Hav och marina resurser.
Världens hav driver globala system som gör jorden beboelig för mänskligheten. Överfiske, försurning, gifter och föroreningar är några av de problem som drabbar våra hav idag. För att fortsatt kunna utnyttja havets resurser till bland annat mat, måste vi ställa om till hållbara metoder.
Ekosystem och biologisk mångfald.
Hållbara ekosystem och biologisk mångfald är grunden för vårt liv på jorden. Att tillgodose mänsklighetens behov av livsmedel, energi, vatten, mineraler och råmaterial utan att skada den biologiska mångfalden och säkerställa hållbart nyttjande av ekosystemtjänster är en avgörande utmaning för vår överlevnad.
Fredliga och inkluderande samhällen.
60 procent av världens 811 miljoner kroniskt hungriga människor bor i konfliktdrabbade områden. Ökningen av konflikter de senaste åren har lett till att flera årtiondens framgångsrika insatser i kampen mot hunger gått förlorade (6).
Genomförande och globalt partnerskap.
Världens utmaningar känner inga gränser, bara genom globalt samarbete kan vi övervinna dem. För att se till att inget land lämnas utanför i utvecklingen krävs global solidaritet, kapacitetsutveckling och mobilisering av ekonomiska resurser.
Bidra till hållbar förändring.
Join the movement!
Följ med oss genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste uppdateringarna från vår verksamhet som gör skillnad för miljontals människor.