Redo att handla? Din kundvagn är tom!
Vanliga myter om hunger.
Kanske har du hört någon vid middagsbordet? Eller läst i sociala medier? Vi reder ut de vanligaste myterna om hunger.
Du kan ta debatten.
För att bekämpa hunger på ett effektivt sätt behöver vi bryta de många myter som finns kring hunger. Insatser handlar inte bara om att öka tillgången till mat, utan också om att adressera de underliggande orsakerna till matbrist och ojämlikheter som bidrar till att hålla samhällen fast i fattigdom och orättvisa. Här listar vi vanliga missuppfattningar och myter om hunger, och besvarar dem med fakta. Hjälp oss gärna att ta debatten!
Det stämmer tyvärr inte. Visserligen har det skett stora framsteg runt om i världen, men dessvärre har hunger ökat de senaste åren. Från 2000 till 2015 minskade antalet personer som lever i hunger med nästan 100 miljoner, vilket visar att hunger kan avskaffas. De senaste årens klimatförändringar, konflikter, ekonomiska svårigheter och pandemi har lett till att hungern istället ökat.
En vanlig myt är att hunger endast är ett problem i vissa regioner eller länder, främst i utvecklingsländer. I verkligheten påverkar hunger människor över hela världen, även i länder som betraktas som ekonomiskt stabila. Matosäkerhet och tillgång till näringsrik mat är en global utmaning som påverkar både städer och landsbygdsområden.
Hunger är inte naturlig i ett lands utveckling. Att se hunger som naturlig hindrar oss från att lösa dess verkliga orsaker och förbättra livsvillkoren globalt. Orsakerna till hunger är komplicerade och inkluderar fattigdom, ojämlik fördelning av mark och resurser, samt brist på demokrati och rättvisa.
Nej, verkligen inte. Att hunger beror på befolkningstillväxt och barnafödande är en vanlig missuppfattning. Det stämmer att världens befolkning nästan fördubblats sedan 1960, men faktum är att den globala livsmedelsproduktionen ökat ännu mer. Det finns mat så det räcker till alla, utmaningen är inte brist på mat utan snarare bristande tillgång till mat på grund av fattigdom, ojämlikhet och brist på demokrati och rättvisa.
En vanlig myt är att hunger främst beror på bristande tillgång till mat. Men faktum är att det produceras mer än tillräckligt med mat i världen för att mätta hela världens befolkning. Det produceras till och med ett överskott och matsvinn är ett växande globalt problem. Det handlar inte om brist på matproduktion utan brist på tillgång till mat som är en fråga om rättvisa och jämlikhet.
Jo, det kan vi. I själva verket har vi en möjlighet och ett ansvar att bidra till förändring. Genom att stödja organisationer som arbetar för att avskaffa hunger, genom att vara medvetna konsumenter som stödjer rättvis handel och hållbar produktion, samt genom att påverka politiska beslut som rör internationellt bistånd och handelspolitik kan vi göra skillnad.
Sveriges internationella bistånd genomgår noggranna kontroller för att säkerställa att det når dem som behöver det mest. Det ges genom pålitliga organisationer som arbetar mot korruption och ser till att resurserna används effektivt. Även om det finns fall av missbruk, är majoriteten av biståndsprojekten transparenta och fokuserade på att förbättra livet för människor i fattigdom. Genom att ge vårt stöd till seriösa organisationer och kräva ansvar kan vi bidra till att minska hunger och stödja hållbar utveckling globalt.
Låt oss använda lärdomarna från det förflutna för att skapa lösningar för framtiden.
Läs mer om vårt arbete
Du kan göra skillnad och bli en del av arbetet för en värld utan hunger.
Join the movement!
Följ med oss genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste uppdateringarna från vår verksamhet som gör skillnad för miljontals människor.