Hoppa till innehållet
bonde på fält
Thomas, bonde i Uganda. Foto Martin Kharumwa.

Giftfria jordbruk i Uganda

Projektet Inga konstigheter – ett giftfritt jordbruk skapar möjligheter för småbrukare i Uganda att förbättra jordbruksmetoder, förbättra hälsan och öka sina försörjningsmöjligheter på ett hållbart sätt. Genom rådgivning får småbrukare kunskap och verktyg för att gå från ett delvis kemikaliebaserat jordbruk till ett kemikaliefritt agroekologiskt jordbruk.

I Uganda lever mer än 70 procent av befolkningen på landsbygden med småskaligt jordbruk som enda källa till försörjning. Klimatförändringarna gör det allt svårare att odla mat här, med återkommande torka och uteblivna regn som kan förstöra hela skördar. Med stöd av Postkodlotteriet fick The Hunger Project möjlighet att, tillsammans med Naturskyddsföreningen och den lokala partnern PELUM, starta igång ett projekt för att anpassa jordbrukarnas metoder till det föränderliga klimatet. Redan efter en säsong hade matproduktionen ökat, jorden blivit tåligare och ökad biologiska mångfalden gjort odlingarna frodigare. Dessutom blev hälsan bättre bland de som brukar jorden när kemikalierna försvann.

– Det handlar om att skapa en balans mellan bevarandet av ekosystem och naturresurser samtidigt som matproduktionen ökar, säger Irene Naikaali, programansvarig på The Hunger Project i Uganda.

Kvinnor nyckelaktörer i projektet
En viktig del i projektet är att stärka kvinnor och göra dem till förändringsaktörer och ledare i sina samhällen. Kvinnorna står för 80 procent av Ugandas jordbruk och det är oftast kvinnor som ansvarar för den tuffaste delen av arbete: skörden. Många gånger tar männen vid när skörden ska säljas och tar även hand om pengarna. Denna struktur försöker The Hunger Project förändra, bland annat genom att erbjuda kvinnor mikrolån för etablering av jordbruksföretag. Det ger kvinnorna ökat självförtroende i att ta ansvar för ekonomin, möjlighet till en egen inkomst och stärkt egenmakt. I projektet byggs och säkerställs även vattenkällor nära hemmet – ett sätt att underlätta och frigöra tid för kvinnor, som kan behöva gå långt för att hämta vatten.

Unga i Uganda engageras i värdekedjan
Att involvera ungdomar är en annan viktig, och till viss del utmanande, del av projektet. The Hunger Project försöker få den yngre generationen intresserade av jordbruk och förädlingsprocessen, något som är viktigt både för projektets långsiktighet och för hur matproduktionen i Uganda kommer utvecklas – men även för ungas försörjning.

Röster från folkrörelsen.

kvinna uganda

Studie om kvinnors rätt till mark

landskap

Små barns näring och hälsa

Självförsörjning i Ghana

Roshni-IN-2022-Foto-Anurag-Banerjee-5.

Join the movement!

Följ med oss genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste uppdateringarna från vår verksamhet som gör skillnad för miljontals människor.