Redo att handla? Din kundvagn är tom!
Från utsatt till folkvald.
Indien är ett av de farligaste länderna för kvinnor att leva i. Sexuella trakasserier, hot och våld är vardag för många kvinnor i Indien. Bara 12 procent av landets parlamentariker är kvinnor och diskrimineringen av kvinnor och flickor är djupt förankrad i samhället. Här arbetar The Hunger Project med lokaldemokrati och lokal påverkan, för ett jämställt Indien där alla får sina rättigheter tillgodosedda.
I Indien finns omkring 600 000 byar som styrs av lokala byråd – den demokratiska instansen närmast medborgarna. 1992 antogs en konstitution som fastställde att minst en tredjedel av de beslutande platserna i byråden ska avsättas till kvinnor. Ett stort steg för jämställdheten, men i praktiken har lagen inte haft den effekt den var avsedd att ha.
Hot och våld vardag för folkvalda kvinnor
Istället får kvinnliga politiker ofta utstå hot och våld från både sin egen familj och andra i samhället, som anser att kvinnor inte kan eller ska engagera sig politiskt. I offentliga sammanhang är kvinnorna ofta framskickade av manliga släktingar som använder dem som språkrör för att driva sina egna intressen.
Mot alla odds
Trots det ställde Guthyamma, som är från en marginaliserad familj, upp i en valkampanj för en plats i byrådet i hennes hemkommun Thogarsi. Bara 22 år gammal fick hon utstå en tuff kampanjtid. Oppositionen trakasserade henne med mutor och hot för att få henne att hoppa av. Guthyamma är nämligen engagerad i en landstrid där hon kämpar för att högre kastfamiljer ska lämna tillbaka mark som de länge har förvärvat olagligt.
– Marken tillhör oss alla och kan användas till att bygga hus på för de mest utsatta i vårt område. Markkonflikten är nästan min viktigaste prioritet under min mandatperiod, säger Guthyamma.
Jag tänker göra välbehövliga förändringar.
Stöttas av The Hunger Project
Trots motståndet valdes Guthyamma in i byrådet och som yngsta medlem någonsin i hennes distrikt kämpar hon outtröttligt för att förbättra i sitt samhälle. Genom The Hunger Project har hon fått gå ett ledarskapsprogram för kvinnor där hon fått nya kunskaper och ett viktigt sammanhang med andra kvinnor i samma situation. Hon har inte bara lärt sig hur det politiska systemet fungerar, utan även börjat organisera sig med andra kvinnor.
– Jag har så mycket att lära, och jag hoppas kunna dra full nytta av mitt engagemang med The Hunger Project. Jag vill säkerställa att alla får tillgång till rent vatten, sanitet, arbeten och ordentlig infrastruktur. Jag tänker göra välbehövliga förändringar, säger Guthyamma.