Redo att handla? Din kundvagn är tom!
I Etiopien går hunger och bristande lokaldemokrati hand i hand. När människor inte har tillgång till näringsrik mat påverkas deras hälsa, energi och förmåga att delta i samhället. Samtidigt begränsar bristen på fungerande lokaldemokrati möjligheten för medborgarna att påverka sina livsvillkor och lämna hunger bakom sig för gott.
I ett projekt finansierat av Svenska institutet arbetar The Hunger Project för att ge lokala civilsamhällsorganisationer så bra förutsättningar som möjligt att påverka. Genom att bygga relationer mellan civilsamhället, lokala organisationer och myndigheter samt inkludera fler människor i beslutsfattandet, skapas en grund för positiv och långvarig utveckling.
Klyftan mellan medborgare och myndigheter
Anteneh, 28 år och engagerad i The Hunger Project sedan fyra år, beskriver hur bristen på dialog mellan myndigheter och samhällen påverkar:
– Vi ser ofta att lokala myndigheter är distanserade och inte lyssnar på våra behov. Civilsamhällesorganisationer blir som en bro mellan myndigheter och lokalsamhället, vilket gör att vi kan kräva bättre infrastruktur, som rent dricksvatten och vårdcentraler.
Anteneh betonar också att det är i samarbetet mellan medborgare, civilsamhälle och myndigheter som verklig förändring sker:
– När alla förstår vikten av samarbete för att bekämpa hunger, känner jag hopp om en bättre framtid.
Hungerns tysta konsekvenser
Trebarnsmamman Amsale från Lankawe Gereba, har sett hur hungerns effekter påverkar människors engagemang i samhället. För henne är kopplingen mellan mat och demokrati tydlig.
“Om en mamma inte får tillräcklig näring, förlorar hon sin självständighet och förmåga att delta i samhället. När vi stärker både lokaldemokratin och människors tillgång till mat, lägger vi grunden för ett mer rättvist och hållbart samhälle.”
Selfnesh, 28, har även hon deltagit i The Hunger Projects utbildningar och workshops. Hon beskriver hur The Hunger Project lärt dem – lokala organisationer, civilsamhällesgrupper och lokala myndigheter – att arbeta tillsammans.
– Jag inspireras av hur snabbt vårt samhälle lär sig och anpassar sig till förändringar. Vi ser redan att fler barn går i skolan och att familjer kan delta mer aktivt i samhällsfrågor tack vare förbättrad näring och hälsa.
Lokaldemokrati som nyckel till en framtid utan hunger
För att bryta hungerns cykel krävs mer än mat på bordet. Det krävs att människor får en röst i beslutsfattandet, att lokala myndigheter lyssnar och att civilsamhället stärker banden mellan samhällets olika aktörer. Genom Svenska institutet och The Hunger Projects initiativ stärks dessa relationer och gör det möjligt för samhällen att ta kontroll över sin egen utveckling.
Som Anteneh förklarar:
– Det är samarbetet mellan människor, organisationer och myndigheter som gör verklig förändring möjlig. Det ger oss hopp om en framtid utan hunger.