Möt Bienvenu Ijeme.

Bienvenu från Benin började med ett mikrolån för att köpa kycklingar. Idag har han över 150 kor och har kunnat anställa 9 personer. Detta tack vare The Hunger Projects utbildningar inom djurhållning och entreprenörskap, och förmånliga mikrolån såklart.

Bienvenu Ijeme (48)  bor i den lilla byn Dovi i Benin. Alldeles utanför hans hus vandrar en stor flock med över 100 kor omkring. För fem år sedan såg det annorlunda ut. Då livnärde sig Bienvenu på kycklingar och höns. Han berättar om förändringen.

– Det var ett experiment från början. För några år sedan ansökte jag om ett lån hos den gemensamma mikrobanken vid The Hunger Projects epicenter för att köpa några kor. Jag insåg snart att det var väldigt lönsamt. Så jag köpte fler, säger Bienvenu.


150 kor senare
Bienvenu har använt mikrobanken flitigt för att utöka sin flock med kor. Han började med att köpa sex stycken. Ett år senare sålde han korna för det dubbla priset av vad han betalat. Från vinsten tog han ett nytt lån och köpte fler kor. Och på den vägen är det.

– Jag har nu cirka 100 kor, 20 kalvar och 6 tjurar på en tomt bredvid mitt hus. Lite längre ner på vägen håller jag ytterligare 50 kor, kalvar och ett par tjurar. Jag använder nu 6 herdar för att ta hand om och valla boskapen. De kommer från Nigeria och Togo och har mycket erfarenhet av boskapsuppfödning. Som ett tillägg till sin lön kan de behålla mjölken från korna. De behåller en del av det för sig själva och av resten gör de ost som de säljer.


Allt började med The Hunger Project
Bienvenu menar att han har The hunger Project att tack för mycket av sina framgångar. Han säger att han fick väldigt mycket stöd när han började med uppfödningen av kycklingar och hönor.

– Jag deltog i The Hunger Projects workshops kring djurhållning och entreprenörskap, och jag har fortfarande stor nytta av det jag lärde mig där. Och naturligtvis kunde jag inte ha byggt allt detta utan lån från mikrobanken, som finns i byn tack vare The Hunger Project.

"Naturligtvis kunde jag inte ha byggt allt detta utan lån från mikrobanken, som finns i byn tack vare The Hunger Project."

Uppfinningsrik affärsman
Bienvenu är verkligen en mångsysslare. Han har fortfarande kycklingar och kalkoner och har även utökat med kaniner, pärlhöns, getter och får. Han har tre personer som arbetar för honom som sköter dessa djur. Köttet säljer han till restauranger och hotell i närheten.

– Jag har också köpt en hel del mark under de senaste åren. Jag äger nu cirka 30 tunnland. På den odlar jag teak- och eukalyptusträd för träets skull, palmer för oljan, och apelsin- och mangoträd för frukten. Jag köpte en liten lastbil för att transportera både det lager jag köper och för korna. När jag inte använder lastbilen hyr jag ut den. Och jag byter fortfarande saker som jordnötter, majs och bönor. Jag köper när priset är lågt, bygger upp ett lager och när priserna stiger igen säljer jag. Min fru Justine är också mycket uppfinningsrik. Hon säljer skönhetsprodukter och kläder.


Delar med dig av sin kunskap
Bienvenu tycker det är mycket viktigt att dela sin kunskap med andra. Under de senaste fem åren har minst 250 elever, från till exempel den lokala jordbruksskolan, besökt hans gård för att skaffa sig erfarenheter om djurhållning. Han hjälper också människor i byn med ekonomisk uppbackning.

– När någon från min by behöver pengar ger jag honom eller henne ett räntefritt lån. Dessutom tar jag och min fru också hand om 6 barn från människor som inte kunde ta hand om dem själva. Utöver våra 8 egna barn, säger Bienvenu.


Bienvenus dröm
Bienvenu ser framför sig att hans koflock blir större och större och att invånarantalet i byn ökar.

– När jag tittar på framtiden för min by ser jag att fler och fler människor kommer att bosätta sig här. Jag hoppas att fler människor kommer att bestämma sig för att bygga ett liv här och köpa mark i byn, istället för att åka till staden eller ett annat land. Med rätt mentalitet är det absolut möjligt!

Röster från folkrörelsen för en värld utan hunger.

Folkrörelsen för en värld utan hunger drivs av människor som lever i hunger. De vet vilka problemen är och vad som behövs för att lösa dem. De tar tag i sin egen utveckling och visar vägen för sina lokalsamhällen. Vi vill gärna dela med oss av några inspirerande historier från folkrörelsen.