Aktuellt på The Hunger Project.

Vill du hålla koll på vad som händer i vår verksamhet? Då har du kommit rätt! Här kan du läsa våra pressmeddelanden, nyheter och blogginlägg samt ta del av länkar till debattinlägg och artiklar i extern media.

Möt Daniel Lutaaya, volontär och småbrukare från Uganda.

Daniel Lutaaya är sedan fyra år tillbaka engagerad i The Hunger Projects verksamhet i Uganda. Han är själv småbrukare, men utöver det lägger han sin tid på att sprida kunskap om hållbart jordbruk och om vikten av att främja kvinnors och flickors rättigheter i samhället. Han hjälper även andra småbrukare att förstå och hantera klimatförändringarnas effekter genom klimatsmarta jordbruksmetoder.

Läs mer »

Reformaten vill att det ska vara lätt att äta rätt.

Reformaten startades 2020 i syfte att påskynda en forskningsbaserad omställning av matsystemet. De vill att Sverige ska bli ett föregångsland som tar ansvar för att maten som säljs och äts ska ha minimala negativa konsekvenser – både här och på andra platser på jorden. Vi hörde av oss för att prata om matsystem och ta reda på mer om deras påverkansarbete.

Läs mer »

The Hunger Projects ungdomsgrupp för dig mellan 15 och 18 år.

Känner du att du vill påverka din omvärld till det bättre?  Vill du lära dig mer om globala frågor som hunger, hållbar utveckling och jämställdhet? Och vill du träffa andra med liknande intressen? Då ska du gå med i The Hunger Projects ungdomsgrupp! The Hunger Project Sverige har nyligen startat

Läs mer »

Webinarium på COP27.

I torsdags anordnade The Hunger Project webinariet “Transforming Our Global Food System in Harmony with the Planet and People” i samband med COP27.

Läs mer »

Maja, 17: “Ta de globala målen på allvar.“

I sluttampen av COP27 vill vi än en gång trycka på att politiker och makthavare tar unga och klimatfrågan på allvar! Därför delar vi här en text från vår och OmVärldens skrivtävling Världens agenda, där Maja, 17, skriver om att vi måste rädda det ledsna jordklotet. Här är hennes text.

Läs mer »

Debatt: Matsvinn är ett systemfel.

Idag är det matsvinnsdagen, en dag för att uppmärksamma det berg av mat som varje dag slängs i onödan. Ofta fylls denna dag med tips på hur du som konsument kan minska ditt matsvinn – behåll skalet på rotfrukterna, lägg mer mat på tallriken och mindre i kompostpåsen, återanvänd kokvattnet i soppan, laga mat på kylskåpsrester etc. 

Läs mer »

Matilda, 17: ”Utbildning är för alla”.

Matilda Jarding, som går på Vasagymnasiet i Arboga, vann The Hunger Project och OmVärldens nationella skrivtävling för gymnasieelever. Uppdraget var att skriva en text om globala frågor som kopplade ihop minst två av målen i FN:s Agenda 2030. Här är hennes text.

Läs mer »

Världshälsodagen: Alla barn ska få uppleva sin femårsdag.

Varje dag dör fler barn av diarré än av krig och våld. Och precis som i krig dör dessa barn helt i onödan. Idag på Världshälsodagen vill The Hunger Project och WaterAid påminna om att världen har kunskap, resurser, tekniska och medicinska lösningar för att så gott som alla barn som föds ska få uppleva sin femårsdag.

Läs mer »

Helena Norder ny styrelseordförande för The Hunger Project Sverige.

Helena Norder tillträder som ny styrelseordförande för The Hunger Project Sverige. Hon efterträder Marie Wallenberg som haft posten sedan 2016. Helena har varit engagerad som investerare och volontär i organisationen i drygt tio år. En resa till Bangladesh med The Hunger Project 2012 lade grund till det långsiktiga engagemanget.

Läs mer »

Möt Thomas Tibiita från folkrörelsen.

Med sin passion för jordbruk vill Thomas Tibiita, som beskriver sig själv som en passionerad bonde, skydda inhemska, traditionella grödor från att dö ut. I en liten låda förvarar han torkade frön av bambaranötter, auberginefröer, sesam, chilifrön och ärtväxten lablab som hjälper växter att ta upp kväve.

Läs mer »

The Hunger Project Sverige får 7 miljoner kronor från Postkodlotteriet i fortsatt stöd.

Under 2022 får The Hunger Project fortsatt stöd på 7 miljoner kronor från Postkodlotteriet. Detta stod klart på den årliga utdelningen den 17 mars. Utöver basstödet tar organisationen emot ytterligare 7 miljoner kronor för för att under tre år arbeta med flickor från urfolken i delstaterna Chiapas och Oaxaca i Mexico, och tillsammans se till att deras rättigheter tillgodoses.

Läs mer »

Postkodlotteriet finansierar The Hunger Projects satsning på urfolkens flickor i Mexiko.

Varje flicka har rätt att utbilda sig och själv bestämma om, när och med vem hon ska gifta sig. I Mexiko är barnäktenskap och tonårsgraviditeter ett stort problem, särskilt på landsbygden. The Hunger Project har fått 7 miljoner kronor av Postkodlotteriet för att under tre år arbeta med flickor från urfolken i delstaterna Chiapas och Oaxaca, och tillsammans se till att deras rättigheter tillgodoses.

Läs mer »

Vi välkomnar ny rapport som understryker lokalsamhällens roll i arbetet mot hunger.

Att utrota hunger under de kommande åtta åren kommer att kräva en radikal omställning med tanke på hur covid-19, klimatförändringar och konflikter lett till ökad hunger globalt. Utmaningarna är komplexa, så även lösningarna, och omställningen kräver samarbete över gränser och sektorer. I en ny rapport som Action Against Hunger släppt i samarbete med Devex, lyfter de fram vikten av lokalt ledd utveckling.

Läs mer »

Folkvalda att leda – vad händer sen?

Vad händer när de politiskt folkvalda kvinnorna lämnat sina ämbeten? Vad blir det av deras drömmar om att leda? Denna essä riktar rampljuset mot före detta folkvalda kvinnor i olika landsbygdssamhällen i Indien som återuppfinner roller i det offentliga rummet. The Hunger Project har träffat några av dem för att ta reda på hur deras tidigare arbete hålls vid liv även efter mandatperioden.

Läs mer »

Våldet mot kvinnor hotar arbetet för en värld fri från hunger.

Den 25 november är det FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor, startskottet för en sexton dagar lång kampanj mot könsbaserat våld. Sällan har frågan varit mer aktuell. Våldet mot kvinnor ökar, vilket både är ett kvitto på hur ojämställd världen är, och ett hinder för utveckling. Bristen på jämställdhet i världen cementerar fattigdom och hunger. Det skriver vår VDMalin Flemström i UNT.

Läs mer »