Aktuellt på The Hunger Project.

Vill du hålla koll på vad som händer i vår verksamhet? Då har du kommit rätt! Här kan du läsa våra pressmeddelanden, nyheter och blogginlägg samt ta del av länkar till debattinlägg och artiklar i extern media.

The Hunger Project Sverige får 7 miljoner kronor från Postkodlotteriet i fortsatt stöd.

Under 2022 får The Hunger Project fortsatt stöd på 7 miljoner kronor från Postkodlotteriet. Detta stod klart på den årliga utdelningen den 17 mars. Utöver basstödet tar organisationen emot ytterligare 7 miljoner kronor för för att under tre år arbeta med flickor från urfolken i delstaterna Chiapas och Oaxaca i Mexico, och tillsammans se till att deras rättigheter tillgodoses.

Läs mer »

Postkodlotteriet finansierar The Hunger Projects satsning på urfolkens flickor i Mexiko.

Varje flicka har rätt att utbilda sig och själv bestämma om, när och med vem hon ska gifta sig. I Mexiko är barnäktenskap och tonårsgraviditeter ett stort problem, särskilt på landsbygden. The Hunger Project har fått 7 miljoner kronor av Postkodlotteriet för att under tre år arbeta med flickor från urfolken i delstaterna Chiapas och Oaxaca, och tillsammans se till att deras rättigheter tillgodoses.

Läs mer »

Vi välkomnar ny rapport som understryker lokalsamhällens roll i arbetet mot hunger.

Att utrota hunger under de kommande åtta åren kommer att kräva en radikal omställning med tanke på hur covid-19, klimatförändringar och konflikter lett till ökad hunger globalt. Utmaningarna är komplexa, så även lösningarna, och omställningen kräver samarbete över gränser och sektorer. I en ny rapport som Action Against Hunger släppt i samarbete med Devex, lyfter de fram vikten av lokalt ledd utveckling.

Läs mer »

Folkvalda att leda – vad händer sen?

Vad händer när de politiskt folkvalda kvinnorna lämnat sina ämbeten? Vad blir det av deras drömmar om att leda? Denna essä riktar rampljuset mot före detta folkvalda kvinnor i olika landsbygdssamhällen i Indien som återuppfinner roller i det offentliga rummet. The Hunger Project har träffat några av dem för att ta reda på hur deras tidigare arbete hålls vid liv även efter mandatperioden.

Läs mer »

Våldet mot kvinnor hotar arbetet för en värld fri från hunger.

Den 25 november är det FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor, startskottet för en sexton dagar lång kampanj mot könsbaserat våld. Sällan har frågan varit mer aktuell. Våldet mot kvinnor ökar, vilket både är ett kvitto på hur ojämställd världen är, och ett hinder för utveckling. Bristen på jämställdhet i världen cementerar fattigdom och hunger. Det skriver vår VDMalin Flemström i UNT.

Läs mer »

Ungdomsförbunden överens om att hungern går att avskaffa.

Världshungern går att avskaffa. Det tror alla riksdagens ungdomsförbund. Deras lösningar för att nå dit skiljer sig dock på många ställen, och hälften av förbunden underkänner sina moderpartiers nuvarande insatser. I vår nya rapport ”Unga makthavare om hunger” har vi undersökt riksdagens ungdomsförbunds tankar, problemformuleringar och lösningar på hungerfrågan.

Läs mer »

Individer över hela Sverige står upp mot barnäktenskap på Flickadagen.

Idag, den 11 oktober, är det Internationella flickadagen, en FN-dag för att uppmärksamma allmänheten om flickors rättigheter. Två som engagerar sig i frågan är Mina från Abisko och Emiline från Lund. Genom The Hunger Projects kampanj #ingaflerbarnbrudar sprider de budskapet om flickors rättigheter genom att bära en svart ring mot barnäktenskap.

Läs mer »

Den globala matförsörjningen är hotad.

Ny forskning visar att hela den globala matförsörjningen är hotad av klimatförändringarna. Forskare har beräknat att om ungefär 80 år kan tillgången på majs ha minskat med 27 procent, kaffe med nära 50 procent och soja, en viktig råvara för foder, kan ha minskat med 7 procent. Och dessa risker är snarare i underkant. Alla länder, fattig som rika, påverkas av klimatförändringarna.

Läs mer »

”Anmärkningsvärda berättelser om motstånd”.

”De starka berättelserna får undertecknad att stanna upp längre än vanligt vid en fotoutställning. Kanske beror det på att kvinnorna på bild är porträtterade som aktiva människor med handlingskraft i motsats till den vanliga och mer spridda bilden av kvinnor i tredje världen.” Läs Elisabeth Ubbes fina reportage om vår fotoutställning ”Folkvalda att leda” i Landets Fria Tidning.

Läs mer »

Hungern ökar kraftigt enligt ny FN-rapport.

Enligt en ny FN-rapport levde upp till 811 miljoner människor i hunger 2020 – en ökning med 161 miljoner människor sedan 2019. Coronapandemin har gjort att många framsteg med de globala målen i Agenda 2030 stannat av. Att nå mål 2, Ingen hunger, till 2030 kommer inte att gå utan enormt stora globala förändringar. Rapporten spår istället att hela 660 miljoner människor fortfarande riskerar att leva i hunger 2030.

Läs mer »

Fotoutställningen ”Folkvalda att leda” på Etnografiska museet.

Vad händer när kvinnor får inflytande i ett samhälle på samma villkor som män? Välkommen till Etnografiska museet i höst där The Hunger Project arrangerar en fotoutställning och seminarier med fokus på kvinnors roll och utrymme i det demokratiska systemet. I fotoutställningen ”Folkvalda att leda” får du träffa Lokamma, Shahida, Jagadevi, Guthyamma, Khublata och Laxmi – sex indiska kvinnor som alla kämpat för sina platser i politiken. Sex kvinnor som är folkvalda att leda.

Läs mer »

”690 miljoner människor med potential att förändra sina liv.”

”Världshungern är en komplex fråga som handlar om så mycket mer än mat. Det finns självklart inga enkla lösningar som inte kräver några insatser. Men vi som tror på att det går måste fortsätta prata, synas, höras och kämpa. Vi måste gå samman, vi måste driva på och sätta press på våra politiker att prioritera världshungern och Agenda 2030.” Det skriver vi i en debattartikel i Gefle Dagblad.

Läs mer »

Vi granskar Sveriges arbete med Agenda 2030.

Nu måste kompromisserna sluta, och ambitionerna om en rättvis och hållbar global utveckling bli konkret handling! Världen har inte tid att vänta. Idag släpper vi och 37 andra organisationer i CONCORD Sverige vår granskning av regeringens genomförande av Agenda 2030. Den visar flera områden där svensk politik krockar med ambitionerna om en rättvis och hållbar utveckling. Nu krävs snabb förändring och prioritering av vår globala framtid! Vi ger förslag i Spotlight-rapporten.

Läs mer »

”Investera i småbrukarna för en värld fri från hunger.”

”I skuggan av pandemin tvingas allt fler människor leva hungriga, utan mat för dagen. Utvecklingen kan stoppas, med hjälp av världens småbrukare. De producerar 80 procent av all mat som konsumeras i Asien och Afrika söder om Sahara. Tillsammans sysselsätter de mer än två miljarder människor.” Det skriver vi i Omvärlden i samband med World Hunger Day.

Läs mer »

Fortsatt kamp mot pandemin på den indiska landsbygden.

I mars i år drabbades Indien av en brutal andra våg av covid-19. Antalet smittade ökade snabbt och bristen på sjukvårdsutrustning, mediciner och syrgas började skörda liv. Den här gången spreds smittan dessutom till Indiens utsatta och dåligt rustade landsbygdsområden, där The Hunger Project arbetar för att mobilisera och stötta kvinnor att ställa upp i val och organisera sig politiskt.

Läs mer »

Christina Hammer vill se människor växa.

Hammer & Hanborg är rekryteringsföretaget med filosofin att människor växer med självförtroende och självledarskap. Människor behöver få mer att säga till om. Det är också därför de har valt att investera i The Hunger Project.

Läs mer »

“Det ger ett större syfte med arbetet vi utför varje dag.”

I tre år har vi haft glädjen att samarbeta med Ur&Penn. Utöver deras årliga investering har vi också gjort kampanjen ”En svart ring mot barnäktenskap” tillsammans som sammanlagt samlat in över 2,5 miljoner kronor till arbetet för flickors rätt att inte giftas bort. För Abed Al Saffar, vd för Ur&Penn, har engagemanget för humanitära frågor länge varit en del av företagskulturen. I den här intervjun berättar han om sina drivkrafter och sina tankar kring samarbetet med The Hunger Project.

Läs mer »