Redo att handla? Din kundvagn är tom!
I avlägsna urfolksbyar i södra Mexiko växer något nytt fram. Där flickor tidigare förväntades tiga, lyda och gifta sig unga, står de nu upp inför lokala beslutsförsamlingar, och kräver sin rätt att forma framtiden.
– I början var flickorna tysta, blyga, de vågade inte möta vår blick. De pratade om framtiden i termer av det de redan gjorde: ”jag ska fortsätta göra tortillas – men större.” Det var den drömmen de hade, berättar Diana Delgadillo Ramírez, som jobbar på The Hunger Project i Mexiko.
Nu pratar flickorna, som vuxit upp i urfolksbyar där hungern är utbredd och flickors rättigheter ofta osynliggörs – om att studera vidare. Att resa. Att förändra. I samhällen där flickor länge gått direkt från barn till brud, organiserar de idag egna flickgrupper, säger nej till barnäktenskap och deltar i samtal där deras röster aldrig tidigare hörts. Inte för att någon sagt åt dem – utan för att de idag känner till sina rättigheter.
– Det är inte vi som säger åt dem vad de ska tycka. De pratar med varandra och säger: ”Nej, det här är inte en bra väg.” De har egna argument, egna insikter. Det är så verklig förändring börjar, säger Montserrat Salazar Gamboa, landschef The Hunger Project i Mexiko.
Mammor och döttrar förändrar tillsammans
I projektet Frizon flicka har The Hunger Project arbetat för att förebygga barnäktenskap och stärka flickors rättigheter genom att skapa trygga mötesplatser, så kallade frizoner eller “purple circles”, där flickor utbildas och stärks tillsammans.
Genom att nå både flickor och deras mammor har ett nytt slags förändringskraft vuxit fram. Döttrar som får ny kunskap börjar påverka sina mammor – som i sin tur vågar utmana gamla normer.
– Flickorna pushar sina mammor att våga mer. Och mammorna, även om de är rädda, känner sig stöttade. Det växer en styrka i det gemensamma, berättar Montserrat.
En ny generation tar över
Idag är den formella projektperioden slut. Men arbetet lever vidare. Flickor som tidigare deltog i ungdomsgrupperna leder nu egna purple circles för yngre tjejer. De håller samtal, delar erfarenheter och skapar trygga rum där det tidigare inte fanns några.
– Projektfinansieringen är slut, men flickornas resa har precis börjat, säger Roberto Baeza som haft en nyckelroll i projektet. Det är det mest hoppfulla jag har sett.

Diana Delgadillo Ramírez, Montserrat Salazar Gamboa och Roberto Baeza från The Hunger Project i Mexiko.
Projektet är finansierat av Svenska Postkodlotteriet och ingår i Postkodlotteriets tematiska satsning för att stärka flickors utbildning. Läs mer om deras satsning.