Redo att handla? Din kundvagn är tom!
Engagemanget för kvinnors ledarskap kom tidigt. Gina Azaric är född i Bosnien och såg under uppväxten hur kvinnor på landsbygden i fattiga förhållanden arbetade och bar upp hela samhällen. “De dubbelarbetade – ansvarade för barnen och hemmet och arbetade som männen.” Många år senare men utifrån samma engagemang startade Gina 2017 initiativet Yoga for Good, yogaklasser till förmån för The Hunger Project, för att kombinera sitt intresse för hälsa med engagemanget för kvinnors ledarskap.
Organisationen kom hon i kontakt med via en kollega och kände direkt att hon delade organisationens synsätt och värderingar. Efter några år i styrelsen tar hon nu nästa steg som styrelseordförande för The Hunger Project Sverige, med en vision om att skapa större engagemang och opinion för en värld utan hunger. “Jag har alltid haft ett stort engagemang för kvinnors ledarskap och den kraft som finns i gemenskap. Att få vara en del av en organisation som bygger på empowerment och kollektiva handlingar känns helt rätt”, säger Gina.
The Hunger Project arbetar utifrån en tydlig grundprincip: att gå till botten med de strukturella orsakerna till hunger, snarare än att bara lindra symtomen. Det är en metodik som Gina tror starkt på. “Om vi bara släcker bränder skapar vi bidragsberoende, men genom att stärka människor och ge dem verktygen att själva skapa sin framtid, förändrar vi strukturer på riktigt. The Hunger Project bygger demokrati och människors kraft att förändra tillsammans, och det är viktigare nu än någonsin.”
Vill se en global rörelse för förändring
Som styrelseordförande vill Gina särskilt fokusera på att få fler att vilja engagera sig i The Hunger Project i Sverige. Hon ser ett behov av att fler får upp ögonen för organisationens arbete och möjligheten att bidra. “Det finns ingen anledning till att hunger fortfarande existerar i världen idag. Vi har ett överflöd, men det är ojämnt fördelat. Vi behöver driva opinion och skapa en global rörelse för förändring”, säger hon. Gina ser en stark individualistisk strömning i samhället och menar att vi behöver gå i motsatt riktning. “Vi mår som allra bäst när vi hjälper andra. Ensamhet skapar hopplöshet, men i gemenskap hittar vi kraft.”
Framtidsvisionen
När Gina blickar framåt ser hon en organisation som inte bara påverkar hunger och fattigdom, utan också driver på för större demokratisering. “Många av våra programländer är drabbade av konflikter. Genom att stärka ledarskap och lokaldemokrati kan vi bidra till att färre konflikter uppstår och att fler blir lösta. The Hunger Project är en rörelse för demokrati som skapar långsiktig förändring.”
Alla kan göra något
För den som vill engagera sig mer i kampen mot hunger och orättvisor finns många vägar in, menar Gina. “Man kan bli månadsgivare, bidra med sin kompetens, bli företagspartner eller starta egna initiativ – precis som jag gjorde med Yoga for Good. Små insatser kan skapa stor förändring när vi är många som gör dem tillsammans.”
Med Ginas passion och erfarenhet tar The Hunger Project Sverige nu sikte på att engagera fler, skapa större opinion och fortsätta driva på för en värld utan hunger. “Jag tror på kraften i människor och i gemenskap. Och jag vet att vi kan förändra världen – om vi gör det tillsammans.”
“Vi mår som allra bäst när vi hjälper andra. Ensamhet skapar hopplöshet, men i gemenskap hittar vi kraft.”