Redo att handla? Din kundvagn är tom!
I byn Purba Sayera i Bagerhat, Bangladesh, visar en grupp kvinnor hur motståndskraft ser ut i praktiken.
Med stöd och ledarskapsutbildning från The Hunger Project i Bangladesh samlades tio kvinnor för att identifiera de största utmaningarna i sitt lokalsamhälle. Det blev startskottet för en kvinnoledd förändringsresa.
Idag har gruppen vuxit från 10 till 30 lokala ledare som förändrar livet i byn, från hur maten odlas till hur beslut fattas.
De har startat ett kooperativt jordbruk, odlar grönsaker och föder upp höns – helt med ekologiska metoder som skyddar både jord och miljö. Solcellsdriven bevattning gör dem oberoende av elavbrott och minskar bränslekostnaderna.
Förändringen handlar om betydligt mer än mat. Kvinnorna har öppnat ett gemensamt bankkonto, fattar beslut tillsammans och driver igenom olika initiativ för att öka kvinnors företagande och egenmakt.
Den största förändringen är social:
Där tystnad och begränsningar en gång rådde, leder kvinnorna nu möten och driver igenom förslag. En av dem har till och med valt in som lokalpolitisk representant i det beslutsfattande rådet. Deras män, som från början var tveksamma, är idag stolta.
Och resultatet är tydligt:
- Alla barn i byn går i skolan
- Inga barnäktenskap förekommer
- Inget könsbaserat våld rapporteras
- Alla hushåll har tillgång till grundläggande samhällsservice
Kvinnorna planerar vidare, nu med fokus på biogas och andra klimatsmarta lösningar. Deras motto?
”Jämställdhet är vår religion.”
Det här är vad vi menar med att så motståndskraft. Hållbar förändring börjar underifrån – med människor, mening och kvinnors obevekliga kraft.