Första epicentret i Zambia invigt.

I början av oktober i år invigdes The Hunger Projects första epicenter i Zambia. Epicentret ligger i Vubwi-distriktet, ett område där fattigdomsnivån är väldigt hög. The Hunger Projects landschef Marisa Mushota Kalima är övertygad om att denna insats kommer spela en stor roll i avskaffandet av hunger i landet.

För två år sedan arbetade Marisa Mushota Kalima på UNICEF i Zambia. Då fick hon besök av John Coonrod och Rowlands Kaotcha från The Hunger Project. De ville höra sig för gällande vilket arbete som gjordes i Zambia för att avskaffa hunger och fattigdom. Men också presentera organisationens egna modell: epicenterstrategin.


– När de förklarade vad epicenterstrategin var blev jag chockad. Hur kunde det finnas en sådan underbar strategi utan att jag hört talas om den? Det lät för bra för att vara sant, säger Marisa.


”Bortom mina förväntningar”
Marisa bestämde sig för att se epicenterstrategin med egna ögon. Hon åkte till ett av The Hunger Projects programverksamheter i grannlandet Malawi. Där blev hon mycket glatt överraskad.


– Det jag såg i Malawi var bortom mina förväntningar. Jag begav mig hem till Zambia igen och sa upp mig från mitt jobb på UNICEF. Jag förklarade för min chef att jag sett den större bilden. Att jag insett hur jag kunde använda min roll på ett nytt och effektivare sätt, säger Marisa.


Hög andel som lever i fattigdom i Zambia
Mer än hälften av landets befolkning lever under fattigdomsgränsen. För människor som bor på landsbygden är det ännu fler, mer än tre fjärdedelar. Flertalet av hushållen på landsbygden lever i extrem fattigdom. Epicenterstrategin är en modell för att avskaffa hunger och fattigdom på den afrikanska landsbygden.


– Jag är övertygad om att epicenterstrategin kommer spela en stor roll i avskaffandet av hunger i Zambia, säger Marisa.

Dela inlägget:

Relaterade inlägg