Cecilia Svensson: ”Att investera i The Hunger Project är att investera långsiktigt”.

Det var från början en tillfällighet att industriföretaget Perstorp från Malmö valde att investera i The Hunger Project. I dag, två år senare, rekommenderar hållbarhetschefen Cecilia Svensson andra företag att göra likadant.

– Att investera i The Hunger Project är att investera långsiktigt. Om man som företag, liksom vi, har anammat FN’s hållbarhetsmål om ”Zero Hunger”, då är det här just ett långsiktigt och välfungerande alternativ. Metodiken som The Hunger Project baserar sin verksamhet på fungerar verkligen. Jag har själv sett det på plats i Ghana.

Imponerades starkt av Hungerprojektet
Sommaren 2018 besökte Cecilia Svensson epicentret Mem-Chemfre i Ghana. Det blev en omvälvande resa där hon imponerades starkt av The Hunger Projects arbetssätt och hur det anammats ända in i de minsta beståndsdelarna av verksamheten.

– Jag var imponerad över hur de angrep sina problem. Hur de pratade om barnäktenskap, hiv/aids och mäns våld mot kvinnor utan att linda in det. De tog upp problemen till ytan och såg dem för vad de var. Så tror jag man får till förändring. När man vågar prata om sina verkliga problem, först då kan man göra något åt dem.

Starka möten i Ghana
För Cecilia själv var det också en känslofylld upplevelse med många starka möten. Bland annat ett som hon blev påmind om på årets Alla Hjärtans Dag.

– Ja, jag fick ett sms från en sjuksköterska jag träffade på plats på ett epicenter i Ghana. Hon önskade mig en glad Alla Hjärtans Dag. Det gjorde mig oerhört varm i hjärtat. Det var verkligen många fina och starka möten där på plats.

”Människor vill göra skillnad”
Cecilia är nu mer övertygad än någonsin om att företag har ett stort ansvar när det gäller utvecklingsarbete.

– Jag tror att politiken kan ta världen till en viss nivå, men företag sitter på andra nycklar. Vi behövs tillsammans. Vi som företag har mycket makt, pengar och påverkan där vi är verksamma. Är man stark och har mycket makt har man ett ansvar att dela med sig. Dessutom består ju företag av människor, och människor vill göra skillnad. 

Aktuellt på The Hunger Project.

Ungdomsförbunden överens om att hungern går att avskaffa.

Världshungern går att avskaffa. Det tror alla riksdagens ungdomsförbund. Deras lösningar för att nå dit skiljer sig dock på många ställen, och hälften av förbunden underkänner sina moderpartiers nuvarande insatser. I vår nya rapport ”Unga makthavare om hunger” har vi undersökt riksdagens ungdomsförbunds tankar, problemformuleringar och lösningar på hungerfrågan.

Läs mer »

Individer över hela Sverige står upp mot barnäktenskap på Flickadagen.

Idag, den 11 oktober, är det Internationella flickadagen, en FN-dag för att uppmärksamma allmänheten om flickors rättigheter. Två som engagerar sig i frågan är Mina från Abisko och Emiline från Lund. Genom The Hunger Projects kampanj #ingaflerbarnbrudar sprider de budskapet om flickors rättigheter genom att bära en svart ring mot barnäktenskap.

Läs mer »

Politikerdebatt om hunger med riksdagens ungdomsförbund.

Inför Världshungerdagen bjuder vi in riksdagspartiernas ungdomsförbund för att reda ut hur de ser på frågan om hunger, Agenda 2030 och utvecklingssamarbetet i världen. Vilka förändringar anser de behöver ske? Vilka lösningar har de på hungerproblematiken? Hur ska Sverige bidra till en värld utan hunger? Och vad kommer de själva göra för att avskaffa hunger om de sitter i riksdagen i framtiden? Kom och lyssna på unga makthavare om hunger!

Läs mer »