I början av 2000, då Gunilla fortfarande var yrkesaktiv i finansbranschen, träffades hon och Åsa Skogström Feldt i Malmö. Åsa ville locka Gunilla att gå med i en styrelse för ett nytt integrationsprojekt, men mötet fick en annan vändning. De kom att prata om The Hunger Project istället, en organisation som Åsa var engagerad i. Det ena ledde till det andra och så här nästan 20 år senare har Åsa hunnit vara vd för globala The Hunger Project och Gunilla har varit en viktig del i ”Det Goda Nätverket” som sammanlagt samlat in över 2 miljoner till organisationen.
– Jag och min man hade tankar på att hitta ett projekt att stödja och när Åsa berättade om Hungerprojektet kände jag att den organisationen var helt rätt. Framför allt tycker jag om den långsiktiga strategin, att starta med starkt motiverade kvinnor, involvera, utveckla och coacha dem till ”ledare” och parallellt kontinuerligt följa upp och utvärdera arbetet. The Hunger Project har ett oerhört beprövat och genomarbetat koncept som väldigt få förstår innan man varit ute i fält och fått se hur det fungerar.
Framhåller håller kompetensen på plats
Själv har hon varit på plats i The Hunger Projects programverksamhet i Senegal och Indien. Hon framhåller framför allt hur oerhört kompetent och dedikerad den lokala personalen är och vilket driv som finns på plats.
– Jag önskar att alla fick träffa och prata med dem som deltagit i de här projekten dvs möta människorna som bor kring epicenterna i Afrika eller de folkvalda som är med i ledarskapsprogrammen i Indien. Det är kvinnor som tagit tag i ledarskapet över sitt, sin familj och sina samhällens liv och utveckling. Stolta och modiga kvinnor, ja verkliga hjältar.
Vill ge människor verktyg att ta sig ur sin hunger
Under alla sina år av engagemang i The Hunger Project har Gunilla på olika sätt försökt sprida kunskap om organisationen. Det som fortfarande ligger henne varmast om hjärtat är utgångspunkten att ge människor verktyg att ta sig ur hunger och fattigdom.
– Jag tror att det bästa sättet att hjälpa människor att komma ur hunger och fattigdom är hjälp till självhjälp. Tyvärr är många av de länder där Hungerprojektet verkar stater där korruption är vanligt, men The Hunger Project har ett genom sitt arbetssätt lyckats få pengarna dit de ska. När man ser hur The Hunger Project lyckas med sina projekt, genom gedigen erfarenhet, långsiktighet, målmedvetenhet och en tydlig strategi, så inser man vilket framgångsrikt koncept det är.