Aminata Kabore, 30 years old, mother of two children, living in the villageof Toghin in Nagréongo. Aminata sells vegetables or tubers and is a member of the association that runs Nagréengo's epicenter.

Maja, 17: “Ta de globala målen på allvar.“

I sluttampen av COP27 vill vi än en gång trycka på att politiker och makthavare tar unga och klimatfrågan på allvar! Därför delar vi här en text från vår och OmVärldens skrivtävling Världens agenda, där Maja, 17, skriver om att vi måste rädda det ledsna jordklotet. Här är hennes text.
I sluttampen av COP27 vill vi än en gång trycka på att politiker och makthavare tar unga och klimatfrågan på allvar! Därför delar vi här en text från vår och OmVärldens skrivtävling Världens agenda, där Maja, 17, skriver om att vi måste rädda det ledsna jordklotet. Här är hennes text.

Rädda det ledsna jordklotet

Vill du bo på en trasig jord, där det inte finns någon skog, där du inte kan vara dig själv, där du går hungrig hela dagen och där det inte finns några arter kvar? Nej precis, jag tänkte väl det. För att jorden ska kunna läka måste vi ta Agenda 2030 på största allvar!

Mål 4: God utbildning, och mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald hänger väl inte ihop? Du kanske tänker att det inte finns något logiskt samband, men det gör det faktiskt. Många som inte bryr sig om miljön, har ingen aning om vad ekosystem och ekosystemtjänster är. Om den biologiska mångfalden blir sämre, är det färre arter på jorden. Alla arter har olika funktioner, och alla är lika viktiga. Om t. ex. en nedbrytare försvinner från ett ekosystem, och den biologiska mångfalden är låg, finns det ingen art som kan ersätta nedbrytaren i det förstörda ekosystemet, vilket kan få förödande konsekvenser. Det blir som en dominoeffekt som pågår i flera led, där allting förstörs.

Skulle våra bin dö, skulle vi inte få någon ekosystemtjänst av dem. De hjälper till att pollinera våra fruktträd så att de blommar, och till slut blir det till frukt. Utan bin som pollinerar, blir det inga frukter, och då kan det få konsekvenser för mål 1: Ingen hunger. Hungern kan öka drastiskt, och om fruktodlare inte kan sälja frukt längre, kan det även få konsekvenser för mål 2: Ingen fattigdom.

Enligt UNICEF https://unicef.se/fakta/fattigdom) går mål 2: Ingen fattigdom, även ihop med mål 3: God hälsa och välbefinnande, med mål 4: God utbildning, och mål 5: Uppnå jämställdhet. Om man är utsatt för fattigdom leder det ofta till undernäring, och det kan ge flera följdsjukdomar som t. ex. minskad muskelmassa vilket ökar risken för fallskador, därför drabbas mål 3 rejält om det blir ökad fattigdom i världen. Dessutom är tjejer mer generellt utsatta av fattigdomen, och eftersom samhället inte är jämställt, är det männen i familjen som får chans att utbilda sig. Flickorna får inte samma chans till utbildning. Har man inte någon utbildning är det svårare att hitta jobb, och svårare att överleva. Det blir som en negativ spiral om man föds in i fattigdom, och det är svårt att ta sig ur den. 

Alla globala målen hänger ihop med varandra, och med en god utbildning på varför det är viktigt med en hög biologisk mångfald, skulle hjälpa många individer. En så enkel åtgärd kan rädda så många liv, både djur- och människors liv, och även planetens liv. En god utbildning kan rädda klimatet, kan göra dig hälsosammare, mättare och ge dig mindre risk att drabbas av fattigdom.

En ledsen jord är inte rolig att leva på, ta de globala målen på allvar. Varje globalt mål är en pusselbit, och för varje globalt mål som uppnås, är vi ett steg närmre att färdigställa det hållbara jordklotets pussel. Ta Agenda 2030 på största allvar, vi måste rädda jorden nu! Det du och jag gör för att rädda jorden, är ett steg i rätt riktning! Vi ger aldrig upp, vi kommer fortsätta föra jordens talan tills vi blir tagna på allvar!

Dela inlägget:

Relaterade inlägg