Från fångenskap till framtidstro i Lakang.

I Amuru-distriktet i Uganda ligger Lakang, ett område med bördiga jordar men med hög andel fattigom. För 20 år sedan härjades regionen av ett inbördeskrig vars ärr dröjer sig kvar än idag. Trots att vapnen lagts ner för länge sedan kämpar Lakangs kvinnor och barn med psykologiska trauman från kriget. En stor del av kvinnorna utsattes för ofattbara former av våld, mentalt tortyr av fångenskap samt förlust av sina nära och kära.

Fembarnsmamman Ketty är en av överlevarna. Bara 12 år gammal blev hon bortrövad och tvingad till äktenskap med en rebelledare, vars tre barn hon födde i fångenskap. Hon räddades efter 10 år och träffade en ny man som hon fick ytterligare två barn med. Men Kettys väg kom att kantas av nya utmaningar när hennes man arresterades för tjuvjakt och idag har det gått fyra år sedan hon hörde av honom. Som ensamstående med fem barn kämpar Ketty för att få tillgång till odlingsmark, sjukvård, rent vatten och utbildning till sina barn. Hon plågas av minnen från kriget och drömmer ofta mardrömmar. 

Trots djupa sår finns det hopp och styrka i Lakang. I 20 år har The Hunger Project verkat här, med stöd av Ugandas regering, för att folket ska kunna bygga upp en stabilitet i området igen. The Hunger Project utbildar i samhällsledd utveckling och ledarskap. Målet är ett samhälle helt fritt från hunger med varaktig fred och utveckling ledd av folket. Utmaningarna i Lakang skiljer sig dock från de i Mpigi, Iganga, Kenshunga eller Wakiso och tillvägagångssättet ser lite annorlunda ut.

Här erbjuder The Hunger Project utöver utbildning och grundläggande samhällsfunktioner en välbehövlig tillflyktsort för kvinnor som Ketty. Hit kommer de för att få stöd för både kropp och själ. För att kunna nå hela sin potential och ta sina familjer ur hunger behöver först deras trauman läka. 

Följ med oss när vi skriver om Lakangs historia till en historia om uthållighet, styrka och varaktig fred.

Vill du stötta kvinnor som Ketty och arbetet för en värld utan hunger?
Ge en gåva här.

Dela inlägget:

Relaterade inlägg